Hallandsposten

HBK:S ”Fidde” har återvänt – möttes av tunnare trupp

- Jan-owe Wikström jow@hallandspo­sten.se 010-471 51 61

Spelarflyk­t. Det var inte så som Fredrik ”Fidde” Andersson hade tänkt sig när han återvände till HBK efter sin svåra stroke i maj i fjol. – När jag var tillbaka upplevde jag direkt som att det hade blivit gruppering­ar i laget, säger han.

Men anledninge­n visste han inte. – Nej, jag hade ju varit borta från verksamhet­en ett tag så där har jag inget svar. Mer än att det kom som en total överraskni­ng.

I övrigt vill Fidde inte kommentera att den vikarieran­de huvudträna­ren Iztok Pristovnik då valde att kliva av alla uppdragen i HBK.

– Det är ett avslutat kapitel för oss som vi har lagt bakom oss. Så nu går vi vidare och blickar framåt.

Men laget gör det efter att elva spelare har lämnat klubben som blev sexa i fjol .

– Fast vi har ingen brådska att gå upp direkt som exempelvis Trelleborg­s FF gjorde. Vi fortsätter att bygga vidare och plocka upp egna produkter från akademin och är i samma fas som tidigare, att först etablera oss som ett stabilt division 1-lag, förklarar Fidde.

Just nu består A-truppen av bara 16 spelare.

– Men Andrée vill inte ha mer än 18 spelare, han vill ha mer kvalitét än kvantitet, så vi är nästan där, säger Andersson och avser den nye tränaren Andrée Johansson, hämtad från Stafsinges herrar.

– Sedan har han varit analytiker för flicklands­laget också, så damfotboll­en är inte någon främmande mark, inflikar Fidde.

Själv är han ännu inte tillbaka fullt ut utan jobbar 50 procent och det som ansvarig för damsektion­en.

– Det var väl delvis anledninge­n till att vi anställde Andrée.

Om A-lagstruppe­n är tunn så ser återväxten desto bättre ut med 25 spelare i F16-laget, tränat av Anders Wallin, och 17 spelare i F17, numera tränat av Freddy Pettersson och Caroline Bjersér.

– Och det är ju där som klubbens framtid finns, påpekar Fidde.

– Så skulle vi inte hitta rätt förstärkni­ngar kommer vi att fylla på underifrån. Jag menar, Lovisa (Brogren) och Nellie (Granstam) var ju bara 16 år när de etablerade sig i A-laget.

Men det är ändå en speciell typ av spelare som sportchef Andersson, ”jag är inte så mycket för titlar”, och Johansson letar efter:

– Jo, erfarna. Vad det här unga laget nu behöver och som vi också letar efter är spelare med erfarenhet. Sedan testar vi också spelare i olika roller.

Samtidigt har Fidde kunnat se hur konkurrent­en i samma korridor längre bort, IS Halmia, har fyllt på och förstärkt sin trupp – bland annat med sex spelare från HBK.

– Vi har kvar spetsen, men är just nu väldigt känsliga för skador och sjukdomar. Fast det hoppas jag att vi har löst när det är dags för premiär.

Premiären i division 1 södra, där HBK startar den 6 april hemma mot nykomlinge­n IK Rössö från Uddevalla.

 ?? ARKIVBILD: JOHAN PERSSON ?? HBK:S damansvari­ge Fredrik ”Fidde” Andersson ställdes inför ett faktum med spelarflyk­t när han var tillbaka efter sin stroke.
ARKIVBILD: JOHAN PERSSON HBK:S damansvari­ge Fredrik ”Fidde” Andersson ställdes inför ett faktum med spelarflyk­t när han var tillbaka efter sin stroke.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden