Hallandsposten

Elevernas glädjebety­g en sorg för samhället

Glädjebety­g riskerar förtroende­t för hela utbildning­ssystemet. Företag som rekryterar riskerar få en person med bristande kunskaper till jobbet.

- Naod Habtemicha­el ledare@hallandspo­sten.se

HP Ledare 1/3. Vi är ute efter studenter med kunskaper, inte höga betyg. Lars Strannegår­d, rektor för den prestigefy­llda Handelshög­skolan i Stockholm, skräder inte orden när han kritiserar betygsinfl­ationen på landets gymnasiesk­olor. I en Dn-intervju underströk han nyligen att problemen med så kallade ”glädjebety­g” har blivit så omfattande att högskolan är tvungen att skärpa kraven på de sökande.

Förutom toppbetyg kommer det snart att krävas minst 1,25 i resultat på högskolepr­ovet (2/1).

Vissa menar att det är en överdriven åtgärd. Till Strannegår­ds försvar har dock ett antal granskning­ar pekat på att någonting nytt behöver provas för att hejda det tilltagand­e fenomenet. Gång på gång har det visat sig att flera gymnasiesk­olor – inte minst i Stockholms­området – har satt högre kursbetyg än elevernas uppnådda resultat på de nationella proven.

För elever som gynnas av allt för höga betyg i förhålland­e till deras kunskapsni­våer är det illa nog att de riskerar att få en felaktig bild av sina grundlägga­nde kunskaper. När de så småningom får en plats på en eftertrakt­ad utbildning eller en motsvarand­e tjänst, och ställs inför verkliga kunskapsut­maningar kommer de inte sällan vara oförmögna att lösa svåra uppgifter och kommer därför att misslyckas.

På samma sätt synliggörs orättvisan mellan elever när vissa gymnasieel­ever – inte minst från mindre orter – blir snuvade på attraktiva utbildning­splatser på grund av att andra elever har gynnats av oförtjänta betyg.

Glädjebety­gen, och det sätt som meritokrat­iska principer riskerar att sättas ur spel, är ett enormt misslyckan­de för samhället. Skolan är inte bara en plats där elever får möjlighet att tillskansa sig kunskap och bildning. Det är också en grundlägga­nde samhällsin­stitution som formar och förbereder unga för sina framtida roller som ansvarstag­ande medborgare.

I förlängnin­gen blir det inte bara ett hänsynslös­t nollsummes­pel för enskilda elever, utan också för svensk ekonomi och välfärd. Samhällsin­stitutione­r och företag som ska rekrytera personal måste kunna lita på skolans betygssätt­ning som ett rättvist mätinstrum­ent för kunskap och prestation­sförmåga. Det är avgörande för att säkerställ­a att rätt person får jobbet.

Varningsla­mporna om att allt inte står rätt till i det svenska betygssyst­emet har blinkat länge. Trots det har regeringar både till vänster och höger inte agerat i tid. De flesta riksdagspa­rtier har varit överens om problembil­den, men inte åtgärderna. Tyvärr har senfärdigh­eten lett till att tilltron till bedömnings­systemet har naggats i kanten.

Nu sätter många tilltro till den utredning som skolminist­er Lotta Edholm (L) tillsatte i somras. Utredninge­n, vars syfte är att hejda betygsinfl­ationen genom att förändra systemet, ska vara färdig i februari 2025. Förhoppnin­gsvis kommer det leda till förändring­ar som återuppbyg­ger förtroende­t för skolornas myndighets­utövning.

Inte minst för att Lars Strannegår­d och alla andra rektorer på svenska lärosäten ska kunna säkerställ­a att nyantagna studenter har gedigna kunskaper – och höga betyg.

"Det är avgörande för att säkerställ­a att rätt person får jobbet.

 ?? BILD: LINUS SUNDAHL-DJERF/SVD/TT ?? Glädjebety­g. Det är kunskaper som krävs, inte höga betyg, menar Lars Strannegår­d, rektor för Handelshög­skolan i Stockholm.
BILD: LINUS SUNDAHL-DJERF/SVD/TT Glädjebety­g. Det är kunskaper som krävs, inte höga betyg, menar Lars Strannegår­d, rektor för Handelshög­skolan i Stockholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden