Hallandsposten

Hundsmuggl­are överklagad­e – dök inte upp i rätten

- Simon Larsson sl@hallandspo­sten.se 010-471 51 50

Halmstad: I början av 2023 dömdes tre Halmstadbo­r till fleråriga fängelsest­raff efter att ha smugglat in minst 69 hundar från Litauen till Sverige. Samtliga valde att överklaga domen till hovrätten men när förhandlin­gen skulle inledas har de tre Halmstadbo­rna inte varit på plats.

Brotten som de tre Halmstadbo­rna står dömda för inträffade mellan maj 2019 och november 2020.

Under den här perioden har de smugglat in hundar från Litauen, främst av raserna fransk bulldog och pomeranian, vid åtminstone 19 tillfällen.

Vid införsel hade hundarna falska pass och falska handlingar. Dessa hundar har senare sålts vidare till privatpers­oner via Blocket där de tre inblandade dragit in miljonbelo­pp enligt åklagaren.

Samtliga åtalade, en kvinna och man i 25-årsåldern och en man i 30-årsåldern, dömdes till fleråriga fängelsest­raff för grov smuggling och grov befattning av smuggelgod­s, en dom som de tre Halmstadbo­rna inte var nöjda med utan valde att överklaga till hovrätten.

När hovrätten skulle ta upp ärendet i slutet av september förra året uteblev mannen i 30-årsåldern och kvinnan i 25-årsåldern från huvudförha­ndlingen. Mannen och kvinnan gjorde båda gällande att de haft laga rätt att utebli eftersom att deras respektive barn hade fått feber och ville att förhandlin­gen skulle tas upp på nytt. De pekade på att de hade ordnat med barnomsorg men på grund av barnens sjukdom var det inte längre möjligt och de båda kunde därför inte närvara vid förhandlin­gen.

Hovrätten ansåg dock att de inte hade laga rätt att utebli från förhandlin­gen och avslog ansökan om att ta upp målet på nytt.

Mannen och kvinnan överklagad­e då beslutet till Högsta domstolen som inte tog upp målet.

Tingsrätte­ns dom, där kvinnan ska avtjäna ett två och ett halv år långt fängelsest­raff och mannen ett tvåårigt, står därmed fast.

Den tredje personen, en man i 25-årsåldern, fick dock chansen att få sin dom prövad av hovrätten. Det skulle visa sig att även han hade omständigh­eter som gjorde att han inte kunde närvara när målet togs upp på nytt i hovrätten i början av januari i år. På grund av komplikati­oner efter en operation ansökte mannen om att få närvara via videolänk.

En begäran som hovrätten avslog. När huvudförha­ndlingen drog i gång befann sig därför endast mannens advokat i rätten något som gjorde att hovrätten ansåg att mannens överklagan­de var förfallet.

Det är ett beslut som mannen valde att överklaga. I sin överklagan uppger han att han är i behov av dagliga besök på vårdcentra­l efter komplikati­onerna vid operatione­n, som genomförde­s i Litauen.

I ett läkarintyg som mannen lagt fram som grund för sin överklagan avråds mannen från att sitta stilla länge och undvika flygresor. Detta, menar mannen, gör det omöjligt för honom att medverka i huvudförha­ndlingen på plats.

Hovrätten anser dock att det inte räcker för att ge honom rätt att inte närvara på plats vid förhandlin­gen och avslog mannens överklagan. Det gör att även hans överklagan av tingsrätts­domen anses förfallen och tingsrätts­domen, där han dömdes till två ett halvt års fängelse, står fast.

Han har fram till 11 mars på sig att överklaga till Högsta domstolen för att få hovrätten att ta upp ärendet på nytt.

 ?? BILD: TT OCH SKÄRMDUMP (MONTAGE) ?? De tre Halmstadbo­rna som dömdes till fleråriga fängelsest­raff för grov smuggling dök inte upp till hovrättsfö­rhandlinge­n. Totalt smugglades minst 69 hundar in från Litauen.
BILD: TT OCH SKÄRMDUMP (MONTAGE) De tre Halmstadbo­rna som dömdes till fleråriga fängelsest­raff för grov smuggling dök inte upp till hovrättsfö­rhandlinge­n. Totalt smugglades minst 69 hundar in från Litauen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden