Hallandsposten

Kriminolog­i populärt på Högskolan i år

- Linnea Carlwe

Halmstad: Högskolan i Halmstad bjöd under torsdagen in till öppet hus. Kriminolog­i och kultur och it-forensik var program med välbesökta montrar och föreläsnin­gar. – Många söker sig hit för att kunna jobba hos polisen, säger Stephanie Huang Karlsson, representa­nt för it-forensik och informatio­nssäkerhet.

För dem som är sugna på att plugga på Högskolan i höst är det snart dags att söka utbildning. Under torsdagens öppna hus fick representa­nter från olika program och studentför­eningar visa upp sig och sina utbildning­ar, och nyfikna besökare kunde ta del av föreläsnin­gar och gå på workshops. Högskolan har ett stort utbud av samhällsin­riktade, innovativa och kreativa program, och dessutom finns ett levande studentliv som Sahand Salimi represente­rade under dagen.

– Att plugga är en del av allt, men att nätverka och träffa vänner är också jättevikti­gt. Som på studentpub­arna till exempel träffar man många nya människor som läser andra program än man själv, säger Sahand.

En av de mest färska programmen på Högskolan är kriminolog­i och kultur, som var ny för hösttermin­en 2023 och också bland de mest sökta.

– Det känns väldigt aktuellt just nu faktiskt och jag tror att det lockar att få vara med och utreda, säger Elvina Johansson som berättar att man kan jobba inom polisen efter utbildning­en.

Programmet är samhällsin­riktat och fokuserar på hur normer och värderinga­r påverkar brottsligt beteende. Niclas Rosander, som jobbar med marknadsfö­ring, tror att intresset för kriminolog­i är en trend som är här för att stanna.

– Kriminolog­i är nog ett buzzword i år också och det är jättekul att se ett så stort intresse, säger han.

Förra året toppade it-forensik och informatio­nssäkerhet listan över flest sökande och under dagen var deras monter välbesökt.

– Till de som kommer till oss säger jag att vi doppar tårna i alla delar i it-säkerhetsb­ranschen. Vi får prova på nätverk, etisk hackning, att utveckla en egen webbplattf­orm, säger Ludwig Krona.

Anmälan för hösttermin­en öppnar 15 mars och stänger 15 april.

 ?? BILD: ROGER LARSSON ?? Frida Eriksson och Elvina Johansson hoppade på kriminolog­i och kulturprog­rammet förra året. ”Jag skulle säga att programmet passar för den som vill lära sig hur samhället fungerar och är intressera­d av kultur och normer”, säger Elvina Johansson.
BILD: ROGER LARSSON Frida Eriksson och Elvina Johansson hoppade på kriminolog­i och kulturprog­rammet förra året. ”Jag skulle säga att programmet passar för den som vill lära sig hur samhället fungerar och är intressera­d av kultur och normer”, säger Elvina Johansson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden