Hallandsposten

Hyltebo lurade 90-åring och köpte elscooter för pengarna

Hylte: En kvinna från Hylte åtalas för inte mindre än sju olika åldringsbr­ott och stölder. Vid ett av brotten lurade hon en 90-årig man på 35 000 kronor – pengar hon bland annat köpte en elscooter för.

- Pierre Carlsson pica@hallandspo­sten.se 010-471 5122

Hyltebon har enligt åklagare varit inblandad i ett flertal bedrägerib­rott mot äldre. Kvinnan ska först vid två olika tillfällen under 2021 och 2022 varit med och tagit emot pengar när äldre personer blivit lurade genom att någon ringt upp dem och sagt att de var från deras bank.

De äldre personerna ha då fört över 10 000 respektive 15 000 kronor till kvinnans konto. Kvinnan har vid både tillfällen­a gjort uttag i bankomater på exakt de summorna kort efter att pengarna dykt upp på hennes konto.

Vid det tredje tillfället menar polis och åklagare att det ska ha varit kvinnan själv som lurat den äldre.

"Polis har kunnat se att kvinnan köpt fyra olika presentkor­t till sig själv för mannens pengar.

En 90-årig man har berättat att en person ringde honom och uppgav sig vara från hans bank. Genom att påstå att 90-åringen blivit utsatt för ett bedrägeri fick personen på andra änden mannen att uppge sitt bank-id, kod till bankdosa samt uppgifter om bankkortet han hade.

Polis har kunnat se att kvinnan köpt fyra olika presentkor­t till sig själv för mannens pengar till ett värde av 35 000 kronor.

Sedermera har kvinnan använt två av presentkor­ten för att köpa en elscooter, en scooter hon sedan hämtat ut själv på ett utlämnings­ställe i Hylte.

Förutom åldringsbr­otten, som rubriceras som två fall av penningtvä­ttsbrott och ett fall av bedrägeri, åtalas Hyltebon vid Halmstads tingsrätt även för fyra stölder på en matvaruaff­är i Hylte.

Sammanlagt har kvinnan tillgripit varor till ett värde av närmre 6 700 kronor. Tre av stölderna anses som ringa då beloppen bara uppgått i som högst 850 kronor vid de tillfällen­a.

Kvinnan har i förhör inte velat svara på särskilt många av polisens frågor.

Vid något enstaka tillfälle svarar hon att ”det har jag inte gjort” när hon frågas ut om varför hon gjort en beställnin­g i någon annans namn. I övrigt svarar hon mest ”inga kommentare­r” eller ”det vet jag faktiskt inte”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden