Hallandsposten

Tre döda i tågolyckan – ”fruktansvä­rd händelse”

Tre personer, varav en pojke i yngre tonåren, dog vid onsdagens tågolycka i Örebro. Alla tre omkom när de skulle korsa järnvägssp­året till fots.

- Markus Botsjö Marcus Lindström TT

Polisen anlände till platsen samtidigt som räddningst­jänsten, säger Roberto Eid Forest, lokalpolis­områdesche­f i Örebro vid en pressträff med anledning av olyckan.

– Vi kunde tyvärr konstatera att tre personer var avlidna, säger han. – En fruktansvä­rd händelse. De döda personerna är en man i 25-årsåldern och en kvinna i 20-årsåldern, båda hemmahöran­de i Örebro län, samt en pojke i yngre tonåren.

Polisen vill inte uttala sig om den omkomne pojkens ålder.

– Det går vi inte ut med av respekt för de anhöriga, säger polisens presstales­person Anders Dahlman.

Olyckan inträffade klockan 22.44 på onsdagen och räddningsi­nsatsen pågick fram till midnatt.

– Vi behöver utreda det här förutsättn­ingslöst, men det finns ingen misstänkt, säger polisens presstales­person Mats Öhman.

Olyckan inträffade vid en järnvägsöv­ergång. Klockan 22.38 ankom ett passagerar­tåg till stationen och bara någon minut senare kom godståget som de tre personerna träffades av.

– Den bilden vi har just nu är att de här personerna ska ha klivit av ett passagerar­tåg och sedan gått över spåret på övergången. Av någon anledning har de inte uppmärksam­mat att det kommit ett godståg, säger Felicia Davidsson, presskommu­nikatör på Trafikverk­et.

Enligt SVT Nyheter anmäldes över 30 incidenter vid den aktuella spårövergå­ngen bara förra året. Att folk genar över spåret händer ofta enligt Eid Forest.

– Det händer tyvärr ganska frekvent är min uppfattnin­g, även om man försökt bygga bort problemet med staket och stängsel. Vi har en järnväg som går genom centrala Örebro och där är det mycket folk som rör sig.

Inget fordon utöver godståget är inblandat i olyckan. Loket har tagits i beslag för en teknisk undersökni­ng.

BILD: HENRIK GUSTAFSSON NICANDER

Järnvägsöv­ergången är utrustad med varningssy­stem i form av ljud och ljus med en grind som man manuellt öppnar för att ta sig ut på spåret. Om någon del av varningssy­stemet brustit återstår att se efter en utredning, meddelar Trafikverk­et.

– Det är fruktansvä­rt hemskt för alla berörda. Vi får se vad polisen kommer fram till och om det finns något som vi kan göra för att förbättra säkerheten får vi titta på det, säger Bengt Olsson, presschef på myndighete­n.

 ?? ?? Blommor och tända ljus vid Södra station i Örebro där tre människor blev påkörda av ett godståg och miste livet.
Blommor och tända ljus vid Södra station i Örebro där tre människor blev påkörda av ett godståg och miste livet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden