Hallandsposten

”En tidsfråga innan något skulle hända”

- Markus Botsjö

Det är inte första gången som en dödsolycka inträffar vid Södra station i Örebro där tre människor blev påkörda av ett godståg och miste livet. – Det kändes som en tidsfråga innan något skulle hända, säger pendlaren Maria till P4 Örebro.

I december 2017 dog en man efter att ha blivit påkörd av ett tåg vid spårövergå­ngen. En utredning konstatera­de då att de signaler som fanns vid övergången inte följdes.

Lokföraren Per, som kör godståg, var med om en incident vid spårövergå­ngen bara ett par timmar före nattens olycka.

– När jag kom framåt Örebro Södra var det två som trotsade det röda skenet och ljudsignal­erna och korsade spåren ändå, vilka jag fick tuta för, säger han till P4 Örebro.

I samband med bygget av en gångbro beslutade Trafikverk­et att sätta upp stängsel mot en närliggand­e parkerings­plats. Ljussignal­erna och skyltninge­n skulle också ses över.

Varningsan­ordningen kontroller­ades så sent som den 19 februari och fungerade då enligt Trafikverk­ets presschef Bengt Olsson.

En kartläggni­ng från SVT visar dock att övergången fortfarand­e har flera brister. Bara under 2023 rapportera­des över 30 händelser vid samma övergång till Trafikverk­et.

Har ni gjort tillräckli­gt vid övergången?

– Svårighete­n är att bedöma vad för åtgärder som är bra och dåliga. När en så här fruktansvä­rd olycka sker tänker man såklart att vi borde stänga ner stationen, men det skulle också ha sin inverkan på transportb­ehovet och är en diskussion man måste ha med Örebro kommun, säger Olsson som tillägger att man ska överväga såväl kort- som långsiktig­a åtgärder.

Det har diskuterat­s att hållplatse­n borde avvecklas av säkerhetss­käl, men stationen används flitigt för arbetspend­ling, enligt Olsson.

 ?? BILD: HENRIK GUSTAFSSON NICANDER ?? Södra station i Örebro där tre människor blev påkörda av ett godståg.
BILD: HENRIK GUSTAFSSON NICANDER Södra station i Örebro där tre människor blev påkörda av ett godståg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden