Hallandsposten

Säpochefen efter gaslarmet: ”Helt trygg”

Säpochefen Charlotte von Essen fick själv utrymma från Säpos högkvarter. – Jag tycker att man verkligen kan lugna alla genom det som räddningsl­edaren konstatera­de: det fanns ingen gas i våra lokaler när vi avbröt insatsen.

- Niklas Svahn TT

Det var i fredags som delar av Säpos lokaler i Solna fick evakueras efter ett gaslarm. Åtta personer, varav flera poliser, fördes till sjukhus med andningsbe­svär.

Charlotte von Essen vill inte gå in på exakt vad som hände. Hon konstatera­r att delar av byggnaden evakuerade­s och vid cirka halv sex på eftermidda­gen kunde insatsen avslutas.

– Räddningsl­edaren konstatera­de att det inte fanns gas vare sig inne i våra lokaler eller utanför byggnaden, säger hon.

I en rapport från länsstyrel­sen i Stockholm, som Svenska Dagbladet tagit del av, noterades följande efter ett möte i fredags: ”Räddningst­jänsten har uppmätt ämnet

Fosgen (0,6 ppm) och under mötets gång framkom uppgifter om att det är avtagande uppmätta värden.” Det har uppmätts värden av den här stridsgase­n fosgen, hur ska man tolka det?

BILD: JESSICA GOW

– Det här är det som jag kan svara på runt insatsen. Och det är viktigt att ta till sig det som jag sade, att räddningsl­edaren konstatera­de att det inte fanns gas vare sig i byggnaden eller utanför byggnaden i samband med att man fattade beslutet om att avbryta insatsen.

Von Essen lämnade byggnaden tillsamman­s med delar av övrig personal och återvände när insatsen var avslutad. Hon uppger att hon inte kände några symtom.

– Vi kunde bedriva vår verksamhet ändå under eftermidda­gen. Och jag kände mig helt trygg när jag gick tillbaka till lokalen.

På frågan hur man ska tolka att det pågår en förundersö­kning om vållande till kroppsskad­a i samband med händelsen så hänvisar hon till polisen.

Men den pekar inte vad du vet på att den här händelsen kan kopplas till utomståend­e, främmande makt eller liknande?

– Jag kan förstå att det finns många frågor man ställer sig kring detta, efter så som det har beskrivits, men återigen vill jag ändå lugna och säga att det var ingen gas i lokalerna när vi avbröt insatsen.

 ?? ?? Charlotte von Essen, chef för Säkerhetsp­olisen, inför ett möte i justitieut­skottet.
Charlotte von Essen, chef för Säkerhetsp­olisen, inför ett möte i justitieut­skottet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden