Hallandsposten

Den rikaste stadsdelen i Halmstad

- Rigmor Wilderoth Petter Tarenius, nyhetschef Sven Fogelström Diabetesfö­reningen i Hallands län

Ekonomi. Så har vi återigen genom HP:S försorg den 20/2 fått klart för oss hur väderstrec­ken delar Halmstad öst och väst. Redan 1970 när jag kom till staden blev jag mycket snart upplyst om att jag bodde helt fel, nämligen på öster.

Frekvent gör HP oss läsare uppmärksam­ma på var de finaste och dyraste villorna finns, var man tjänar mest och nu senast har man varit ute och åkt buss! 3:ans buss har man klivit på. Även Vallås är medtagen i tidningens tabell trots att det är 1:an och 5:an som trafikerar Vallås. Resultatet hade säkert blivit detsamma eftersom 1:ans buss går förbi Frösakull. Jag undrar varför får vi denna informatio­n? God journalist­ik hade, tycker jag, varit att ta reda på varför det är så här? Det får vi inte reda på. I stället cementerar HP oviktiga och kända fakta.

Jag har inte hela sanningen men en del av den torde vara att det finns fler hyresrätte­r på öster, att HFAB som allmännytt­a har en skyldighet att tillhandah­ålla lägenheter till till exempel dem som kommer till Halmstad som flyktingar. Ett åläggande som de privata fastighets­ägarna på väster inte har. Eftersom det inte verkar finnas något integratio­nsprogram i kommunen som reglerar frågan om boende

Läkemedel. När det råder brist på läkemedel behövs tydliga regelverk för prioriteri­ng, så att principen om att den med störst vårdbehov ska få hjälp först även gäller läkemedel.

Dagens läkemedels­brist innebär, att många av de drygt 10 000 personer med diabetes i Hallands län under det senaste dryga halvåret har varit med om att ett eller flera av deras läkemedel inte fanns på ditt apotek när de skulle hämta ut dem. En helt ny medlemsund­ersökning från Svenska Diabetesfö­rbundet visar att denna andel var 56 procent i länet. Nationellt var samma andel 46 procent, medan den i somras uppgick till 39 procent.

Läkemedels­bristen har hamnar dessa människor ofta på Vallås eller Andersberg. De har oftast inte med sig några förmögenhe­ter utan får vänta på en plats för att lära sig svenska innan de eventuellt kan få ett arbete. Det kan ta tid.

Jag talade med en kvinna från Damaskus som hade väntat i två år på en Sfiplats. Hon var utbildad mattelärar­e i sitt hemland. Nu behöver vi ju inte några lärare i Sverige eftersom man håller på att ta bort flertalet lärartjäns­ter, men ändå.

Många av dem lever på bidrag negativ inverkan på vardagen för många personer med diabetes, och innebär även en ökad arbetsbörd­a för en redan hårt ansatt diabetesvå­rd. I gruppen som har drabbats av läkemedels­bristen svarar en av tre i enkäten att de har fått byta läkemedel. Detta riskerar i sin tur att påverka den i förväg omfattande egenvården negativt.

Några av konsekvens­erna är påfrestand­e biverkning­ar och ohälsosamm­a blodsocker­nivåer för många personer med diabetes. Risken är mycket stor att den nuvarande situatione­n inte bara skapar stor oro och osäkerhet hos individen, men att den också kommer att leda till flera komplikati­oner som naturligtv­is inte kan eller ska jämföras med välutbilda­de, högavlönad­e svenskar på väster.

Jag tror att ovanståend­e kan vara en anledning till att medelinkom­sten för Vallås inte är den högsta i HP:S tabell. Det finns säkert fler. HP kan ju undersöka vilka.

Men vilken tur då att vi bor i den vackraste stadsdelen i hela Halmstad.

Naturen, promenadst­råken, det rika djurlivet, aktivitets­parken, frisbeegol­fbanan, Solrospark­en och inte minst den kulturella mångfalden gör ändå Vallås och därmed ökade sjukvårdsk­ostnader för samhället. Cirka 70 procent av kostnadern­a i diabetesvå­rden går till behandling av komplikati­oner och följdsjukd­omar.

Samtidigt skapar läkemedels­bristen i praktiken klasskilln­ader mellan personer som har fysiska och ekonomiska möjlighete­r samt tid att jaga läkemedel, och grupper som av olika skäl inte har den möjlighete­n.

Det är inte vård efter behov, vilket drabbar särskilt äldre och sköra. Det är därför hög tid att det införs tydliga regelverk och rutiner vid läkemedels­brist.

Dagens vilda västern måste få ett slut – och läget är akut. Bland personer med

BILD: ROGER LARSSON

till den rikaste stadsdelen i Halmstad.

Hej Rigmor och tack för dina tankar kring ”Bussresan”. Syftet med artikeln var att på ett pedagogisk­t sätt synliggöra inkomstski­llnaderna för de olika områdena längs busslinjen. Större anspråk än så hade inte just den artikeln. Men artikeln är en bra utgångspun­kt för att försöka besvara flera av de frågor som du ställer. Vi tar med oss dina synpunkter i vårt idéarbete framöver. diabetes, som under andra hälften av 2023 var med om att deras läkemedel inte fanns på apoteket, svarade 13 procent på totalen i medlemsund­ersökninge­n att de i dagsläget är utan ett läkemedel eftersom det de använde inte kunna ersättas med annat.

Utöver att vi behöver säkerställ­a beredskaps­lager på lång sikt, så behöver vi även snabbt få på plats rutiner och regelverk för prioriteri­ngar vid bristsitua­tioner. Här har läkemedels­kommittén i Region Halland fortsatt ett viktigt arbete att göra, nämligen att säkerställ­a att de med störst behov prioritera­s.

 ?? ?? Men vilken tur då att vi bor i den vackraste stadsdelen i hela Halmstad, skriver Rigmor Wilderoth apropå en artikel i HP.
Men vilken tur då att vi bor i den vackraste stadsdelen i hela Halmstad, skriver Rigmor Wilderoth apropå en artikel i HP.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden