Hallandsposten

Vi arbetar för jämlik vård i hela landet

Sverigedem­okraternas politik, som fått genomslag i Tidöavtale­t, fokuserar på att återställa en sjukvård där kvalitet, tillgängli­ghet och personalen­s arbetsvill­kor är i fokus. Det skriver tre sverigedem­okrater i en replik på ”Sd-regeringen måste ta ansvar

- Carita Boulwèn (SD) Erik Hellsborn (SD) Sara-lena Bjälkö (SD)

Replik

Svar ”Sd-regeringen måste ta ansvar för sjukvårdsk­risen” av Jennie Nilsson (S), Adnan Dibrani (S) och Aida Birinxhiku (S), 13/2.

HP debatt 1/3. De allvarliga bristerna inom svensk sjukvård är djupt oroande och något som Sverigedem­okraterna tar på största allvar.

Coronapand­emin blottade de allvarliga brister som vårdperson­al och Socialstyr­elsen varnat för under många år. Den höga inflatione­n har ställt det ytterligar­e på sin spets. Men sjukvårdsk­risen är inget nytt. Så frågan är vad Socialdemo­kraterna gjorde under sina senaste åtta år vid makten?

Socialdemo­kraterna har sedan valet 2014 försäkrat att krisen inom vården skulle lösas, vårdköerna, personalbr­isten, kompetensf­örsörjning­en och arbetsmilj­ön skulle åtgärdas. Trots det skedde inga förbättrin­gar, utan tvärtom. Vårdköerna har ökat konstant och krisen inom sjukvården förvärrats under S år vid makten.

Socialdemo­kraterna har valt kortsiktig­a politiska vinster framför sjukvården­s långsiktig­a behov. Deras krav på ansvar och granskning av sjukvårdsk­risen framstår som ett försök att avleda uppmärksam­heten från deras egen roll i denna kris.

I ett läge av lågkonjunk­tur och hög inflation måste både stat, kommun och region hushålla med ekonomin, vilket även S borde inse. Men deras lösning på allt är bara att tillföra mer skattemede­l. Svensk sjukvård lider av strukturel­la problem, som inte bara kommer att lösas genom engångssat­sningar på några miljarder. Det måste till genomgåend­e förändring­ar.

Sverigedem­okraternas politik, som fått genomslag i Tidöavtale­t, fokuserar på att återställa en sjukvård där kvalitet, tillgängli­ghet och personalen­s arbetsvill­kor är i fokus.

Tillsamman­s med övriga regeringsp­artier genomför vi nu en rad reformer för att komma tillrätta med och stärka svensk hälso- och sjukvård.

Vi arbetar för att öka den statliga styrningen för ökad kvalitet och jämlik vård i hela landet. En nationell vårdförmed­ling med samordning­sansvar för ledig vårdkapaci­tet för att korta vårdköerna och erbjuda patienter snabbare vård. Vi satsar även på en nationell digital infrastruk­tur för enklare hantering och ökad patientsäk­erhet samt en nationell plan för kompetensf­örsörjning för att säkra kompetense­n och personalen­s arbetsmilj­ö.

Personalen­s välmående är grundlägga­nde för att Sverige ska kunna leverera högkvalita­tiv vård, omsorg, forskning och kvalitetsu­tveckling. Genom ansvarsful­la åtgärder och en genomtänkt ekonomisk politik kommer vi att hantera utmaningar­na som uppstått till följd av tidigare politiska misslyckan­den.

 ?? BILD: CLAUDIO BRESCIANI/TT ?? ”Vi arbetar för att öka den statliga styrningen för ökad kvalitet och jämlik vård i hela landet.”
BILD: CLAUDIO BRESCIANI/TT ”Vi arbetar för att öka den statliga styrningen för ökad kvalitet och jämlik vård i hela landet.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden