Hallandsposten

Lysande rött i Halmstad – hysteri vid första skorycket

- Thomas Engman

Oavsett hur debatten rullar på runt barfota eller skor för hästarna blir det en förhöjd sinnesstäm­ning hos många aktiva när kvartalet med förbud är slut.

En mjukstart i landet sker på fredagens tävlingar men när V75 landar i Halmstad trycker tränarna av rena rama glädjen på röda alternativ­et som ett tecken på att nu lämnas skorna helt eller delvis kvar i stallet.

Spelarkoll­ektivet får äntligen (?) en ny dimension att ta hänsyn till. Och är det på någon bana med stor effekt hos hästarna utan skor är det i Halmstad på landets mest skonsamma banunderla­g.

Inflatione­n i jackpottar har den senaste månaden slagit rekord i de stora streckspel­en med 19 omgångar. Hysterin har delvis lagt sig en smula och inför V75 i Halmstad råder närmast lugna gatan, det vill säga spelarna får nöja sig med att slåss om ordinarie miljoner.

Det som höjer värdet mest ur en sportslig synvinkel är högsta klassen. Hemmahästa­rna Edibear, Four Guys Dream och Heart Of Steel lyfter guldloppet även om spelarna tidigt pekat ut Sweetman som favorit.

Att hästar är en färskvara i V75 är Chapuy ett tydligt exempel på. För en vecka sedan var han högt rankad i Örebro. Sju dagar senare är han på väg att skickas ner i källaren av experter och spelare. Observera att Carl Philip Lindblom fick ett stort genombrott just med Chapuy i Halmstad 2023 i januari. Därför var det förmodlige­n ett enkelt val för tränare Åke Lindblom att lämna plats för Carl-philip i sulkyn igen.

Men mest spännande att följa i fältet är Edibear som efter en tung säsong 2023 med lång frånvaro från tävlingsba­nan läkt ihop såren och nyligen vann han guldloppet på Axevalla.

Den gången var det sprinterdi­stans och samma visa igen. Som fyraåring i Sprintermä­staren visade Edibear kvicka fötter även om tränaren Linda Persson anser att hästen kommer till mer nytta över längre distanser.

Stall Persson har ytterligar­e ess i rockarmen i Cassius Clay D. E. som i karriären hittills har 11 segrar på 17 starter. Den tyskfödda sexåringen gör fjärde försöket under vintern i rikstoton och jagar tredje segern.

Den långa distansen är närmast en fördel för Cassius Clay D. E. Segern senast på Åby var ett bevis för den tesen.

Flera i den yppersta eliten nobbar Halmstad men den främste artisten i sulkyn, Magnus A Djuse, är på plats och årets kusk 2023 har tio uppsittnin­gar på sin lott.

”MAD” leder föga överraskan­de Stl-ligan som kusk men att

Adrian Kolgjini tagit kommandot i tränarliga­n är en mindre sensation även om man på sydligare breddgrade­r anat den här utveckling­en hos Jägersrotr­änaren.

Blickarna är därför riktade mot Adrian igen. Många streck finns på trion Here´s Johnny Sox, Shejk och Xia Lloyd. Drar Adrian nitlottern­a i loppen kan brorsan Dante rädda stalläran med Dominic Wibb, en av de mest rutinerade V75-hästarna i omgången.

Hemmalaget har under vintern värmt upp med sju segrar i STL. Den stora knallen kom från tioårige Randemar R. D. som knäckte samtliga V75-spelare på Åby och bäddade därmed för årets första jättejackp­ott.

I sulkyn satt Sofie Ericsson och även den största segern i karriären för tränaren Madeleine Nordström. Trion syns på banan igen och spelarna kommer vara mer vaksamma den här gången.

 ?? ARKIVBILD: HANNA FRANZÉN ?? Linda Persson och hästen Edibear som efter en tung säsong 2023 med lång frånvaro från tävlingsba­nan läkt ihop såren.
ARKIVBILD: HANNA FRANZÉN Linda Persson och hästen Edibear som efter en tung säsong 2023 med lång frånvaro från tävlingsba­nan läkt ihop såren.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden