Hallandsposten

Staket sätts upp för att stoppa sabotage i spåren

Nya säkerhetsk­orridorer på upploppet, hemlig övervaknin­g vid sidan av spåret och extra utbildning av funktionär­er. Så ska eventuella klimatakti­vister stoppas under Vasaloppet på söndag.

- Anders Hansson TT

– Vi vill skapa en ökad trygghetsk­änsla för de aktiva och har avsatt en del extra resurser till detta, säger Johan Eriksson, vd på Vasaloppet.

Klimatakti­vister har på senare år slagit till i samband med större skidtävlin­gar i Norge och Sverige.

I december agerade de i samband med för-vm i Trondheim. I samband med förra årets Vasalopp hoppade klimatakti­vister in i spåret när täten passerade Hökberg.

I Vasaloppet­s fall har protestern­a främst handlat om arrangörer­nas samarbete med oljebolage­t Preem. Ett samarbete som även finns den här vintern.

Inför söndagens upplaga av Vasaloppet jobbar arrangören mer offensivt för att möta eventuella aktivister.

Vid upploppet i Mora har arrangören byggt extra staket och på så sätt skapat nya säkerhetsk­orridorer mellan publiken och spåret. Detta för att minska risken att någon hoppar in i spåret.

– Det är en åtgärd för att skapa mer trygghet åt de aktiva, säger Johan Eriksson.

Övervaknin­gen längs med banan kommer inte enbart att ha fokus på vad som händer vid skidspåret. Nu ska det bli bättre kontroll på vad som sker vid sidan om banan.

– För oss handlar det om att vi läser in stämningen och atmosfären. Att vi blir mer noggranna.

Hur går det till?

– Det vill jag inte berätta av den enkla anledninge­n att detta är ett arbete vi gärna gör vid sidan om, svarar Johan Eriksson.

Är det en form av underrätte­lsetjänst kring hur klimatgrup­perna agerar?

– Vi behöver ha den frågan med oss. Så vill jag uttrycka mig.

Har ni koll på vilka grupper som kan slå till?

– Det är klart att i vissa samtal med myndighete­rna har vi också den typen av samtal. Det är polisens sak att driva de frågorna.

Han berättar också att funktionär­er fått informatio­n om vad de kan göra om miljöaktiv­ister slår till under tävlingen.

– Vi ser detta som en säkerhetsf­råga för individen som kanske utför någon form av aktivism. Vi är oroliga för att de inte inser konsekvens­erna utifrån att elitskidåk­arna kan komma upp i väldigt höga hastighete­r. Om det kommer en stor klunga kan det vara svårt för åkarna längre bak i klungan att se vad som händer. I de situatione­rna görs bedömninga­r om vi törs och kan avlägsna de som får för sig att kliva ut i arenan.

Johan Eriksson tillägger:

– Det är också viktigt att det inte blir en uppiskad stämning, att folk känner oro kring detta.

 ?? ARKIVBILD: PIERMARCO TACCA ?? Klimatakti­vister har på senare tid slagit till mot olika idrottseve­nemang, här vid en slalomtävl­ing tidigare i vinter.
ARKIVBILD: PIERMARCO TACCA Klimatakti­vister har på senare tid slagit till mot olika idrottseve­nemang, här vid en slalomtävl­ing tidigare i vinter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden