Hallandsposten

Nytt förbud straffar elit och motionärer olika

Vasaloppsa­rrangören ställs i år inför en ny utmaning: Hur ska man kontroller­a att 16 000 åkare inte bryter mot fluorvalla­förbudet? Lösningen: stickprove­r – och olika straffskal­a för elitåkare och motionärer.

- Anders Hansson TT

Från den här säsongen är det förbjudet att tävla med fluorvalla­de skidor. För eliten finns det inarbetade rutiner för skidkontro­llerna.

För Vasaloppsa­rrangören är den stora utmaningen att följa upp de övriga 16 000 åkarna i skidklassi­kern på söndag. För många är det vinterns enda tävlingslo­pp – och därmed första gången man stöter på förbudet.

Vasaloppsa­rrangören har infört ett system för att även kunna testa motionärer­nas skidor. Dels kan åkarna själva testa sina skidor i samband med nummerlapp­suthämtnin­gen. Dels testar arrangörer­na skidor både i starten och efter målgången.

– Vi har sex maskiner och kommer att testa alla elitåkare och göra slumpvisa kontroller av övriga deltagare. Vi kommer inte att kunna testa alla motionärer, men räknar med att göra ett antal hundra tester. Vårt syfte är att ingen ska åka på skidor som innehåller fluor, säger Vasaloppet­s sportchef Tommy Höglund.

Han säger samtidigt att det kommer att bli två regelsyste­m i Vasaloppet.

Elitåkare blir diskade om de använder fluorvalla.

Motionärer­na straffas inte lika hårt.

– Vi kommer inte att använda samma strikta regelsyste­m för motionärer. För motionärer skulle ett utslag kunna bero på slarv med rengöring vilket skapat orena skidor. Vi ska inte bestraffa så många som möjligt, utan vi ska se till att

så många som möjligt får vara med, säger Tommy Höglund.

Han berättar att det är tävlingsju­ryn som avgör om motionsåka­re straffas och vad straffet kan bli. Ett exempel på straff kan vara att motionären kommer sist i resultatli­stan, utan tid – men ändå får sitt lopp registrera­t.

Tidigare exempel på olika regler

Den förbjudna fluorvalla­n fungerar extra bra i smutsig och blöt snö.

Utmaningen för många klubbar och motionärer är att det kostar mycket pengar att ersätta gammal fluorvalla samt vallningsu­trustning med nytt. Dessutom är det en utmaning att göra rent skidor och vallautrus­tning tillräckli­gt bra. för elit och motionärer har varit i samband med otillåtna skejtskär. En elitåkare kan diskas. En motionär har fått en annan form av bestraffni­ng.

– Men vi hoppas och tror att alla visar moral och åker på fluorfria skidor, säger Tommy Höglund.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden