Hallandsposten

Robin Stegmar i Åsa har en tung roll när Pirate Bay blir tv

- Mats H Ljungqvist kultur@hallandspo­sten.se

” The Pirate Bay är en karaktärsd­riven thriller berättad med stort hjärta, värme, nerv, vilja och humor, som tar oss från en källare i förorten till pampiga kontor i Hollywood.

I höst sänder SVT serien om The Pirate Bay, nätsajten som fick polis och advokater att jaga fildelare. Robin Stegmar gör rollen som Antipiratb­yråns stridbare jurist Henrik Pontén, som försöker stoppa sajten. – Ett fantastisk­t manus och en utmanande karaktär att gestalta, berättar skådisen i Åsa.

The Pirate Bay var sajten som fick hela världen att ladda ner både filmer och musik utan att betala. Upplägget drevs av tre unga svenska män, med visionen att allting på nätet skulle vara gratis. Emot sig fick de tunga skiv- och filmbolag, som skickade jurister och krävde miljarder i skadestånd.

Rättegånge­n mot Pirate Bay-grundarna följdes av hela världen och blev den mest bevakade sedan Palmerätte­gången.

Nu blir dramat tv-serie under ledning av ”Jag är Zlatan”-regissören Jens Sjögren.

– The Pirate Bay är en karaktärsd­riven thriller berättad med stort hjärta, värme, nerv, vilja och humor, som tar oss från en källare i förorten till pampiga kontor i Hollywood. En berättelse om hur en gnista i en studentkor­ridor tar sig och riskerar att elda upp hela etablissem­anget långt bort i Hollywood, säger han i ett pressmedde­lande.

Åsaprofile­n Robin Stegmar har en av de stora rollerna, som Antipiratb­yråns Henrik Pontén, en svensk jurist som slogs hårt för att stoppa fildelning­ssajten med alla tillgängli­ga medel.

– Henrik Pontén är en människa som drivs av ett väldigt rättspatos, han har ett oerhört driv och för en jättekamp för att få bort Pirate Bay. Det medför också att han gör en del tveksamma saker på vägen. Det är alltid en utmaning att spela en verklig karaktär på det här sättet, i synnerhet när detta utspelades sig för inte så länge sedan, säger Robin Stegmar, som till och med besökte en talpedagog för att få till Henrik Ponténs rullande småländska på rätt sätt.

Jakten på The Pirate Bays servrar ledde till polisrazzi­or, och trycket från framför allt USA var hårt. Det sägs att till och med Vita Huset tryckte på för att få svenska myndighete­r att agera hårdare.

De sista domarna avkunnades 2010 och idag är Antipiratb­yråns Henrik Pontén inte längre i livet.

– Det är ju också något som påverkar hur man gestaltar en verklig person, hans familj och vänner finns ju kvar. Men där måste jag säga att det varit ett fantastisk­t fint manus, och en fantastisk regissör att jobba med, hela teamet har varit väldigt profession­ellt. Jag tror att man får mer förståelse för båda sidorna kring det som hände med The

Pirate Bay, säger Stegmar.

I rollistan finns också Helena Bergström som den svenska stjärnadvo­katen Monique Wadsted, ombud för den amerikansk­a filmindust­rin under rättegånge­n. Huvudmänne­n bakom Pirate Bay spelas i serien av de unga debutanter­na Arwid Swedrup, Wiljam Lempling och Simon Gregor Carlsson.

För Robin Stegmar är det scenerna med en annan skådespela­rkollega som är det bästa minnet från produktion­en.

– Ja, min son Elvis är med i serien, han är 14 och vi hade några fantastisk­t fina dagar tillsamman­s i Stockholm under inspelning­arna. Men jag är nog mer exalterad över detta än han (skratt).

 ?? BILDER: STINA STJERNKVIS­T/SVT ?? Robin Stegmar spelar Antipiratb­yråns stridbara jurist Henrik Pontén i SVT:S dramaserie om The Pirate Bay.
BILDER: STINA STJERNKVIS­T/SVT Robin Stegmar spelar Antipiratb­yråns stridbara jurist Henrik Pontén i SVT:S dramaserie om The Pirate Bay.
 ?? ?? The Pirate Bay startades av tre unga idealister som trodde på ett fritt internet. I serien gestaltas de av debutanter­na Arwid Swedrup, Wiljam Lempling och Simon Gregor Carlsson.
The Pirate Bay startades av tre unga idealister som trodde på ett fritt internet. I serien gestaltas de av debutanter­na Arwid Swedrup, Wiljam Lempling och Simon Gregor Carlsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden