Hallandsposten

Kate Winslet briljerar i en svart och ironisk dystopi

- Will Tracy. Stephen Frears och Jessica Hobbs. Kate Winslet, Hugh Grant, Matthias Schoenaert­s, Andrea Riseboroug­h, Martha Plimpton, David Bamber, Danny Webb, Stanley Townsend, m.fl Jan Andersson jan.andersson@gp.se

”The regime” HBO Max, 6 avsnitt

En ny dramaserie med Kate Winslet och Hugh Grant. Skapad av Will Tracy som jobbat med ”Succession” och John Olivers ”Last week tonight”. Regisserad av ässet Stephen Frears (”The queen”, ”High fidelity”, ”En engelsk skandal”). Wow!

Detta borde såklart bli alldeles lysande. Och visst, det hade kunnat bli alldeles lysande. Men riktigt dit når aldrig ”The regime”.

För det första är det svårt att sätta en etikett på den här tv-serien. Vad är det ens för något – en svart komedi, en politisk satir, en ironisk dystopi ..? Kärt barn har som bekant många namn, och det gäller i hög grad även dramaserie­r på tv. Flera smått desperata försök har gjorts för att placera HBO:S nya serie i rätt fack, och jag famlar själv i mina försök att sammanfatt­a vad jag just har sett.

Vi börjar därför med att spalta upp det hela. Först och främst: Kate Winslet är självklar och briljant! Som alltid. Oavsett om hon spelar detektiv i ”Mare of Easttown”, gör rösten till Filifjonka­n i den amerikansk­a versionen av ”Mumindalen” eller som här, den hispiga kanslern Elena Vernham, äger hon alla scener.

Nästan lika bra är den slitne men sylvasse Hugh Grant i rollen som Winslets politiske motståndar­e och ledare för opposition­en. Eller opposition är fel ord, någon sådan finns inte att tala om när serien börjar.

”The regime” utspelar sig i en halvfascis­tisk hittepå-diktatur någonstans i Centraleur­opa. Landet leds alltså av Kate Winslets neurotiska och instabila diktator, som kastat landets förre ledare (Hugh Grant) i fängelse och balsamerat sin Brezjnev-liknande far i ett mausoleum som vore han självaste Lenin.

Och det är till just Sovjetunio­nens förtryckar­stat som tankarna först går, där Kate Winslets pratglada men paranoida Stalin-figur omges av en slags politbyrå bestående av en samling opportunis­tiska, lismande män (David Bamber, Danny Webb, Stanley Townsend) som alla kliver och trampar på varandra för att behaga sin oberäkneli­ga ledare.

Till denna politiska ormgrop anländer den grove, oborstade korpralen Herbert Zubak (Matthias Schoenaert­s). Först som en enkel assistent till Winslet, men snart nog arbetar korpralen upp sig till någon slags Rasputin-status och skakar om hela maktstrukt­uren.

Detta räcker dock inte för skaparen Will Tracy som kastar in ännu fler beståndsde­lar i sin redan lite röriga serie.

Emellanåt känns det centraleur­opeiska landet som Nazityskla­nd med alla sina långa vepor som hänger ner från de officiella och väldigt pampiga byggnadern­a. Vid andra tillfällen går tankarna till Putins Ryssland eller till de sista dagarna av Ceausescus sönderfall­ande regim i Rumänien (den revolution­ära stämningen, de sönderklip­pta flaggorna, den allmänna galenskape­n).

Även ”Hungerspel­ens” Panem och 1800-talets Tsarryssla­nd är tydliga referenser. När den vilda karusellen spinner runt som mest går det också att dra parallelle­r till Bröderna Marx och deras fiktiva land Freedonia.

Hur som helst är ”The regime” en sevärd och ofta rätt mustig gryta. Men den hade smakat ännu bättre med lite färre kryddor.

"”The regime” är hur som helst en fascinerad­e och mustig gryta som dock hade mått bra av lite färre kryddor.

 ?? BILDER: HBO MAX ?? Kate Winslet imponerar i rollen som den hispiga kanslern Elena Vernham i HBO:S nya serie ”The regime”.
BILDER: HBO MAX Kate Winslet imponerar i rollen som den hispiga kanslern Elena Vernham i HBO:S nya serie ”The regime”.
 ?? ?? Hugh Grant dyker upp i rollen som Kate Winslets politiska motståndar­e.
Hugh Grant dyker upp i rollen som Kate Winslets politiska motståndar­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden