Hallandsposten

”Peasants” hade blivit bättre som spelfilm

- Mats Johnson kultur@gp.se

The peasants Regi: Hugh och DK Welchman Med: Kamila Urzedowska, Robert Gulaczyk och Miroslaw Baka Polen/serbien, 2023 (114 min)

I ”Loving Vincent” (2017) fick Vincent van Goghs oljemålnin­gar mirakulöst liv när regissörsp­aret Hugh och DK Welchman använde sig av en tidskrävan­de animations­teknik kallas rotoskopi. Filmen blev betydligt snyggare än van Gogh-episoden ”Kråkorna”, som bygger på en snarlik idé, i ”Akira Kurosawas drömmar” (1990), men också en smula tröttande att titta på i längden.

Welchmans använder sig av samma rotoskopit­eknik i ”The peasants”, men den här gången finns det inga världsberö­mda konstverk som fond. Animeringe­n blir ett självändam­ål. Faktum är att ”The peasants” lika gärna hade kunnat vara en helt vanlig spelfilm, nu känns det mest konstigt att se livs levande skådisar förvandlad­e till animerade figurer.

Filmen bygger på den polske författare­n och Nobelprist­agaren Wladyslaw Reymonts romansvit ”Bönderna”,

som är uppdelad i de fyra årstiderna. Här har Reymonts mastodontv­erk reducerats till en melodram på knappt två timmar.

Vi befinner oss i den polska byn Lipce, sent 1800-tal. Byskvallre­t är i full gång. Det bråkas om den vackra flickan Jagna och om hon ska bli bortgift med en lastgammal rik storbonde eller med den unge fattige drängen som hon verkligen älskar. Det käbblas, alldeles för mycket, om vem som är den rättmätige ägaren till värdefull mark.

”Kärleken kommer och går, men marken består”, säger Jagnas stränga mamma och sammanfatt­ar därmed hela filmen.

Ibland, till exempel i sång- och dansscenen från ett bröllop, når ”The peasants” upp till ”Loving Vincent”-nivå. Problemet är att regissörer­na är så otroligt nöjda med det visuella att de glömmer bort själva storyn, som stapplar sig framåt för att till slut – och jag menar verkligen till slut – gå i mål utan att någon av filmens huvudperso­ner blivit lyckligare.

"Faktum är att ”The peasants” lika gärna hade kunnat vara en helt vanlig spelfilm, nu känns det mest konstigt att se livs levande skådisar förvandlad­e till animerade figurer.

 ?? BILD: NJUTAFILMS ?? I filmen ”Peasants” bråkas det om den vackra flickan Jagna. Ska hon bli bortgift med en lastgammal rik storbonde eller med den fattige bonddränge­n hon älskar?
BILD: NJUTAFILMS I filmen ”Peasants” bråkas det om den vackra flickan Jagna. Ska hon bli bortgift med en lastgammal rik storbonde eller med den fattige bonddränge­n hon älskar?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden