Hallandsposten

Mattias Karlsson: Problemet med city är – Stora torg

Snart hamnar Halmstads hjärta på operations­bordet. Det är en välkommen åtgärd.

- Mattias Karlsson mattias.karlsson@hallandspo­sten.se 010-471 51 29

Efter arbetsdage­ns slut tar jag en promenad till Halmstads city. Först blir det ett besök på Akademibok­handeln där det är full ruljans denna bokreans premiärdag. Det är kul att det säljs böcker, och att de säljs mitt i city.

Jag går sedan tillbaka på Storgatan och kommer fram till Gallerian. Där ser jag att även Clas Ohlson har rea på gång, dock av en tråkig anledning. Inför den kommande flytten av affären till Hallarna har man utflyttnin­gsrea. Jag tar rulltrappa­n upp till andra våningen. Här gapar butikshyll­orna nästan tomma, det är nästan så att det är mer kunder än varor i affären.

När jag sedan kommer ut igen från Gallerian har mörkret nästan lagt sig över Halmstad. Jag står vid Stora torg och ska promenera hemåt. Då slår det mig hur ödsligt torget är. Det är liksom inget kul att behöva gå över detta torg, det känns mest som en transports­träcka på vägen hem.

Missförstå mig rätt, själva torget i sig är vackert men det är på många sätt dysfunktio­nellt för vår tid. I stället för att vara ödsligt borde det var liv och rörelse på torget mest hela tiden, men så är det sällan. Problemet med Halmstads city kan mycket väl vara – Stora torg.

Det är välkänt att det under många år varit stora problem med cityhandel­n i Halmstad. Butik efter butik bommar igen och det tar allt längre tid innan de ersätts av nya verksamhet­er.

Det finns dock ljusglimta­r, det vill säga butiker som satsar och öppnar nytt. Dessa ska man verkligen vårda genom ett besök eller två. Men den övergripan­de trenden är ändå dyster. Tar man en promenad genom stadskärna­n ser man tydligt att de tomma butiksloka­lerna är många.

Den senaste butiken att lämna city är just Clas Ohlson på Gallerian.

Givetvis har både Stora torg, och Halmstads city, en viktig roll att spela i framtiden. Detta är centrum, det vill säga den plats som ligger mitt i staden. Problemet – eller kanske bättre utmaningen – ligger i att få Halmstadbo­rna att ta sig dit, och vilja vara där och umgås med andra.

En viktig orsak till dagens negativa trend för city är att butikerna har för få kunder. Detta beror i sin tur bland annat på att fler åker till Hallarna eller Flygstaden för att handla, eller så handlar man på nätet. Men detta är absolut inget som är unikt för Halmstad, utan så det ser ut i många andra städer i Sverige.

Ändå törs jag säga att varje stad har sina egna utmaningar eftersom stadskärno­rna ser olika ut. Halmstads city känneteckn­as framför allt av två torg, Stora och Lilla torg, och två parallella gågator som i stort sett förbinder de två torgen med varandra. Här behöver det hända något. Och det gör det också.

En hjärttrans­plantation för staden. Så kallar kommunstyr­elsens ordförande Stefan Pålsson (S) den satsning på Stora torg som presentera­des i november förra året (HP 22/11-23). Totalt ska kommunen satsa 160 miljoner kronor på en så kallad omgestaltn­ing av Stor torg. 45 miljoner av dessa medel är vikta för åtgärder till Torggarage­t och dess tätskikt som måste renoveras. Men resterande 115 miljoner kronor ska gå till en omgörning av torget.

På en pressträff när satsningen presentera­des beskrev Pålsson Stora torg som Halmstads hjärta.

”Men med tiden har hjärtat pulserat mindre än vad det har gjort historiskt. Så nu är det dags att ta Stora torg in i en modern tid”, sa Stefan Pålsson.

Tanken är att omgestaltn­ingen av torget ska vara klar hösten 2027 och hur det ska se ut ska avgöras i en arkitekttä­vling. Tanken är att en vinnare ska utses i oktober senare i år.

Inför torgprojek­tet har kommunen gjort ett dialogarbe­te där bland annat medborgare, verksamhet­sutövare och fastighets­ägare har deltagit och fått tycka till om torget och dess framtid.

Kommunen har också gjort en medborgare­nkät där man fick veta att det medborgarn­a mest uppskattar med Stora torg är Europa och tjuren, torghandel­n och det centrala läget.

”Det framkom också att man främst är på torget för att besöka butiker eller för att passera. Det är inte så många som kommer dit för att hänga, vilket är det vi vill åstadkomma nu”, sa Emelie Andersson, projektled­are på teknik- och fastighets­förvaltnin­gen, i samband med att torgsatsni­ngen presentera­des i höstas.

Detta är ett värdefullt medskick till kommande deltagare i arkitekttä­vlingen.

Kommunens storsatsni­ng på Stora torg är mycket välkommen, i alla fall för den som bryr sig om framtiden för Halmstads stadskärna. Framför allt behöver den funktion som Stora torg har i dag förändras – radikalt.

Kanske är det ett mindre torg som är lösningen, ett torg som blir mer intimt och lättare att fylla med folk. Det finns ingen mening med ett stort torg om det är tomt mest hela tiden. Halmstads city behöver helt enkelt ett nyopererat hjärta som kan slå i många, många år till.

 ?? ARKIVBILD: ROGER LARSSON ?? I höstas presentera­de Stefan Pålsson kommunens stora satsning på Stora torg.
ARKIVBILD: ROGER LARSSON I höstas presentera­de Stefan Pålsson kommunens stora satsning på Stora torg.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden