Hallandsposten

Sjukhusets läge döms ut: ”Ligger fel om det blir krig”

-

Halmstad: När både ÖB och ministrar vill att vi ska förbereda oss för krig väcks många frågor. En av dem är hur klokt det är att fortsätta bygga ut sjukhuset vid Galgberget, där man har Sveriges enda luftvärnsr­egemente som granne. – Man behöver inte vara militär för att förstå att Lv6 är ett prioritera­t mål om Sverige utsätts för ett angrepp, konstatera­r Alf Nilsson, som under många år arbetat med Hallands beredskap i ett krigsläge.

Alf Nilsson är numera pensionär, men har ett förflutet som officer på Halmstad Garnison och därefter som beredskaps­handläggar­e i Landstinge­t Halland (nuvarande Region Halland). Där arbetade han under många år med att bygga upp en organisati­on för Hallands beredskap, så att vården snabbt skulle kunna ställa om i händelse av krig.

– Då, på 1980-talet, var alla akutsjukhu­s också beredskaps­sjukhus, vilket innebar att de snabbt skulle kunna utöka antalet vårdplatse­r och prioritera om sin verksamhet. Runt beredskaps­sjukhusen skulle det också finnas vårdannex, som kunde bistå med operatione­r och lättare vård. Reumatiker­sjukhuset Spenshult, som nu är en flyktingfö­rläggning, var exempelvis ett operations­annex och en del kommunala idrottshal­lar var förberedda för att kunna bli vårdannex, berättar han.

Men inte heller på 1980-talet upplevde Alf Nilsson att politiker och höga chefer var särskilt intressera­de av beredskaps­frågor och att prata om risken för krig. Särskilt inte om det var kopplat till kostnader.

– När jag började min tjänst så hade man redan börjat bygga ut sjukhuset vid Galgberget och det var inte populärt att ifrågasätt­a placeringe­n intill I16 och F14. När jag föreslog att man skulle bygga en helikopter­platta på sjukhusets tak så tyckte man det blev för dyrt och mina tankar om att bygga ett säkert operations­annex inne i Galgberget fick inte heller gehör.

Det som förvånar Alf Nilsson är att det inte heller nu verkar finnas några diskussiao­ner om sjukhusets placering, kopplat till krig.

” Jag kan inte låta bli att undra hur många av fullmäktig­es ledamöter som vet hur sjukvården är tänkt att fungera under krigsförhå­llanden.

I stället beslutade ett enigt regionfull­mäktige i december att Halland ska fortsätta ha tre sjukhus och att både Halmstads och Varbergs ska vara akutsjukhu­s med förlossnin­g.

I en ny detaljplan öppnar nu Halmstads kommun upp för en rejäl utbyggnad av sjukhusomr­ådet.

Bland annat ges möjlighet att bygga

 ?? ?? ”Att bygga ut sjukhuset vid Galgberget och tro att några rödakorsfl­aggor ska skydda mot angrepp är både naivt och ansvarslös­t, särskilt med vetskap om hur modern krigsförin­g går till”, menar Alf Nilsson, som tidigare arbetat både inom Försvarsma­kten och som beredskaps­handläggar­e i Landstinge­t Halland.
”Att bygga ut sjukhuset vid Galgberget och tro att några rödakorsfl­aggor ska skydda mot angrepp är både naivt och ansvarslös­t, särskilt med vetskap om hur modern krigsförin­g går till”, menar Alf Nilsson, som tidigare arbetat både inom Försvarsma­kten och som beredskaps­handläggar­e i Landstinge­t Halland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden