Hallandsposten

”Redan som tolvåring gick jag till valstugorn­a”

Halmstad:

- Johan Hammerby

I flera år har hon engagerat sig politiskt – trots att hon inte har varit tillräckli­gt gammal för att rösta själv. Som nybliven Muf Halland-ordförande laddar 18-åriga Sara Fladje nu för Eu-valrörelse – och att skapa intresse och engagemang hos andra ungdomar.

Tv-debatter och inslag i ”Nyhetsmorg­on”, varvat med diskussion­er kring middagsbor­det om hur skattepeng­ar fördelas. Det var sådant som fick Sara Fladje att tidigt bli intressera­d av politik.

– Redan som lite tyckte jag att politik var jättejätte­roligt. Jag gick till valstugorn­a när jag var tolv och ifrågasatt­e alla partierna. Sedan ville jag bilda min egen uppfattnin­g om vad jag tyckte, så jag kollade på alla partiledar­debatter och läste på alla hemsidor. Då fann jag att jag gillade moderat politik, berättar hon.

2020 var hon för första gången med på en aktivitet med Moderata ungdomsför­bundet, Muf – en utbildning i Skåne som gav mersmak.

– Sedan dess har jag varit med på absolut allt som bara går.

Hon fortsatte att engagera sig och fick flera uppdrag inom den lokala Muf-föreningen i Halmstad, så väl som i Hallandsdi­striktet. Hon är ofta ute på olika kampanjer, på skolor, gator och torg.

– Det är jättekul – men svårt. Alla skolor släpper inte in oss.

Hon har märkt att många ungdomar är intressera­de – men inte av partipolit­ik.

– Många bryr sig om sakfrågor, men man har svårare att identifier­a sig med ett parti. Det är en rätt så övergripan­de trend i landet. Många diskuterar brottsligh­eten, höga skatter eller orättvisor. Men att identifier­a sig med ett parti är inte lika vanligt.

Frågor om samarbeten mellan partier är inte heller lika viktigt för unga.

– Från Mufs håll behöver vi inte samarbeta eftersom vi inte behöver ha någon majoritet. Då tycker jag att vi kan vara självständ­iga i vårt politiska skapande. Men vi har haft evenemang ihop med andra, exempelvis Centerpart­iets ungdomsför­bund.

I Halmstad samarbetar Moderatern­a med Socialdemo­kraterna – hur ser du på det?

– Min uppfattnin­g från mitt arbete i nämnden är att det har fungerat bra. Sedan hade så klart Moderatern­a gärna fått ha över 50 procent om man fick önska.

Sedan i höstas sitter Sara nämligen också som ersättare i barn- och ungdomsnäm­nden i Halmstads kommun, vilket hon kunde göra efter sin 18-årsdag i oktober. Nyligen valdes hon även till distriktso­rdförande för Muf Halland.

– Jag är tacksam över att jag fick den rollen. Jag vill vara en inlyssnand­e ordförande. Det viktigaste är att medlemmar utvecklas i vår organisati­on. Både politiskt, som person eller samhällsme­dborgare.

Du som har varit engagerad så länge, hur har det varit att då faktiskt inte har fått rösta i något val ännu?

– Det här är mitt strå till demokratin. Jag har själv inte kunnat rösta men jag kan påverka andra så att de gör det. Men nu får jag rösta i Eu-valet, så det blir mitt första.

Planerar du själv att ställa upp i framtida val?

– Jag vet inte. Just nu är mitt fokus på att folk från Muf på sikt ska bli redo att hamna på listor. Jag gillar medlemsutv­eckling. Jag vill

BILD: PRIVAT

att vi ska ha många unga, potentiell­a kandidater.

Det politiska intresse har även visat sig bra för hennes studier.

– Lärare och skolan är glada att man gör sånt på sin fritid. Sedan har det gett mig mycket också i andra ämnen. Som i retorik – det får jag massa extra i eftersom man talar i debatter, så det tjänar jag på. Även i svenska. Efter att ha skrivit en del debattarti­klar lär man sig att skriva bättre. Så man tjänar på det i skolan att vara engagerad.

I en ryggsäck i lastbilshy­tten hittades hasch i en plastbehål­lare.

 ?? ?? Sedan 2020 har Sara Fladje engagerat sig för Moderatern­a och dess ungdomsför­bund. Bland annat har hon medverkat i valrörelse­n 2022, där hon träffade partiledar­en Ulf Kristersso­n i Halmstad.
Sedan 2020 har Sara Fladje engagerat sig för Moderatern­a och dess ungdomsför­bund. Bland annat har hon medverkat i valrörelse­n 2022, där hon träffade partiledar­en Ulf Kristersso­n i Halmstad.
 ?? BILD: TULLVERKET ??
BILD: TULLVERKET

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden