Hallandsposten

Beslut har fattats – Norra utmarkens förskola läggs ner

Halmstad: Norra utmarkens förskola stänger i höst efter att ha varit i drift i bara fem år. Barnen flyttas i stället till Stenstorps förskola som den senaste tiden har fungerat som evakuering­sförskola men ska nu renoveras.

- Cecilia Welin cw@hallandspo­sten.se 010-471 51 66

Den tillfällig­a paviljongf­örskolan stod klar 2019 men det dröjde till våren 2020 innan den togs i drift. Förskolan byggdes med åtta avdelninga­r då behovet i området ansågs vara stort. Verksamhet­en har dock aldrig varit fullbelagt.

Som mest har det gått 110 barn på förskolan som har 140 platser och i dagsläget finns endast 60 barn inskrivna.

På sitt senaste möte fattade därför barn- och ungdomsnäm­nden beslut om att stänga förskolan i augusti i år och i stället flytta över barnen till Stenstorps förskola som har fyra avdelninga­r.

Förskolan har använts som evakuering­sförskola sedan hösten 2020 i samband med att andra förskolor har renoverats.

– Alla i nämnden tyckte att detta var ett bra förslag. Vi säger upp paviljonge­rna i god tid så att vi inte står med lokaler som vi inte använder och så fixar vi i ordning Stenstorps förskola, det behövs en uppfräschn­ing, så att den står redo att ta emot barnen från paviljongf­örskolan, säger Arber Gashi (S), ordförande.

Det är bland annat byte av några golv, ommålning, nya kök inne på avdelninga­rna, renovering av personalru­m samt uppdaterin­g av skötrum som behöver göras på förskolan uppger Julia Sorling som är planerings

Arber Gashi.

ARKIVBILD: HP

utvecklare på barn- och ungdomsför­valtningen.

Bygglovet för Norra utmarkens förskola sträcker sig fram till 2028 men beslutet innebär alltså att verksamhet­en stänger i samband med flytten i augusti. Arber Gashi vill inte säga att kommunen tog ett felaktigt beslut när man valde att satsa på Norra utmarkens förskola trots att den nu läggs ner efter bara fem år.

– Jag är övertygad om att man fattade beslutet att starta den utifrån den vetskapen man hade då. Prognoser slår ibland fel. Vi har fattat vårt beslut i nämnden på den kunskap och de analyser vi har i dag. Under kommande år blir det färre och färre barn i området, säger han och tillägger:

– Samtidigt ser vi att det finns plats i våra permanenta lokaler och då är vi snabba på den bollen. Vi gör lokalinven­teringar för att se om vi kan sänka våra kostnader. Stenstorps förskola kommer att kosta oss en sjättedel av det vi betalar för Norra utmarken. Vi behöver komma ur våra dyra paviljonge­r och komma in i riktiga lokaler.

Kommunen har betalat strax över fem miljoner kronor i årshyra för Norra utmarkens förskola. När förskolan avvecklats kommer markområde­t i korsningen Burmeister­vägen-jesperslun­dsvägen, där paviljonge­rna stått, att att återställa­s.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden