Hallandsposten

Armén tvingas bromsa – pengarna tog slut

Halmstad:

- Anders Holmer ah@hallandspo­sten.se 010-471 51 30

Efter att ha gjort av med mer pengar än budgeterat under 2023, bromsar nu Armén in viss verksamhet. – Det är för att inte köra slut på personal, materiel och resurser, säger brigadgene­ral Anders Svensson från Halmstad, som är ställföret­rädande arméchef.

På mikroblogg­en som förr hette Twitter, som numera går under namnet X, har chefen för försvarsst­aben – generallöj­tnant Michael Claesson – skrivit om hur Armén under 2023 gjort av med mer pengar än vad som fanns budgeterat.

Det som överskridi­ts är främst anslaget för förbandsve­rksamhet, alltså pengar som ska gå till personal, utbildning, övning och nationella operatione­r. Detta gör att Armén tvingats gå in i 2024 med en anslagskre­dit som ska återbetala­s senare under året – och det är också bakgrunden till att man nu drar i handbromse­n när det gäller viss verksamhet.

Exempelvis har övningar tvingats ställas in eller kortas ner och förbandsch­eferna ute i landet har fått direktiv om att anpassa verksamhet­en.

Fast ställföret­rädande arméchefen, brigadgene­ral Anders Svensson från Halmstad, vill inte kalla det att man inför besparinga­r.

– Tittar vi på övertidsut­tag, övningsdyg­n med mera så ligger på de på en sådan hög nivå som vi aldrig tidigare sett, och det speglar verksamhet­en som varit under 2023. Så inbromsnin­gen vi gjort är till för att inte köra slut på personal, materiel och resurser, utan vi måste ha en uthållighe­t i allt vi gör, säger han till Officersti­dningen.

Anders Svensson kom till Luftvärnsr­egementet i Halmstad som major 1998 och tjänstgjor­de först som kompaniche­f. Som överstelöj­tnant blev han senare chef för 61:a luftvärnsb­ataljonen vid regementet.

Därefter var han fram till 2012 ställföret­rädande regementsc­hef på Lv 6, innan han lämnade Halmstad för att tjänstgöra på P 4 i Skövde och därefter i Somalia.

2015 kom Anders Svensson tillbaka till Lv 6 för att som överste vara regementsc­hef i Halmstad fram till slutet av 2020. Även om han fortfarand­e är skriven i Halmstad är han sedan 2022 ställföret­rädande arméchef.

– Armén har under 2022 och 2023 gjort så mycket mer än vad vi någonsin gjort tidigare. Jag tänker på stödet till Ukraina, vår fortsatta tillväxt, att vi har en armé som faktiskt används och som gått på högtryck kopplat till det aktiva försvaret och där personal gjort fantastisk­a insatser, förklarar

Anders Svensson i Officersti­dningens intervju.

Han pekar på att det gick ”hårt på alla linjer” under förra året och att man inte såg det komma i förväg när man planerade och lade budgeten. Även notan för den stora övningen Aurora 23 blev hög.

Anders Svensson lyfter även fram att ett Natomedlem­skap innebär att Armén inte längre kan koncentrer­a övningar till en slutövning­speriod, utan att det behöver övas under hela året.

– Det har vi inte varit vana vid. Det krävs också mycket högre tillgängli­ghet på förband, både personellt och materiellt, kopplat till beredskap men även för att användas, som till exempel för arméförban­det i Lettland inom ramen för Nato Forward Land Forces (FLF), säger Anders Svensson till Officersti­dningen.

 ?? ARKIVBILD: LINA SALOMONSSO­N ?? ”Med ett svenskt Natomedlem­skap får vi en armé som kommer att användas. Det är vi inte vana att hantera ekonomiskt, materiellt eller personellt – och det kommer att kräva stentuffa prioriteri­ngar”, säger Anders Svensson.
ARKIVBILD: LINA SALOMONSSO­N ”Med ett svenskt Natomedlem­skap får vi en armé som kommer att användas. Det är vi inte vana att hantera ekonomiskt, materiellt eller personellt – och det kommer att kräva stentuffa prioriteri­ngar”, säger Anders Svensson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden