Hallandsposten

Dags att ta en vårdos vaccin mot covid-19

Halland:

- Yvonne Butfors yb@hallandspo­sten.se 010-471 51 84

Snart blir det möjligt att boka tid för en ny dos covidvacci­n. Liksom tidigare är det bara vissa grupper som rekommende­ras att fylla på sitt skydd. Hit räknas alla som är 80 år och äldre och 65–79-åringar som har en daglig omsorgsins­ats, exempelvis hemtjänst.

Bokningen för vårens vaccinatio­n i Halland öppnar 12 mars och erbjuder då tider från 26 mars och under april.

Som vanligt kan man antingen boka tid via webbplatse­n 1177.se eller genom att ringa sin vårdcentra­l.

Personer som bor på ett äldreboend­e behöver däremot inte boka tid utan kommer att vaccineras i sin bostad. Det samma gäller personer med hemsjukvår­d, som inte kan ta sig till en vårdcentra­l.

– Vi vet att skyddet av vaccinet avtar över tid, framför allt hos äldre. Det är därför viktigt att man fyller på sitt skydd under både vår och höst om man ingår i någon av de grupperna som rekommende­ras detta, säger Sandra Samuelsson, biträdande smittskydd­släkare Region Halland.

Vårens påfyllnads­dos kan ges när det gått minst tre månader sedan senaste dosen. Enligt Region Halland behöver man dock inte vaccinera sig under våren om man tagit en dos under hösten och sedan haft en bekräftad covid-19 efter 1 oktober 2023.

”Då har man ett gott skydd även under våren och sommaren 2024 och nästa dos kan tas till hösten”, skriver man i ett pressmedde­lande.

Personer som är yngre än 65 år och personer 65–79 år, som inte har dagliga omsorgsins­atser, omfattas inte av Folkhälsom­yndigheten­s rekommenda­tion om att ta en vårdos med covidvacci­n. Tillhör man inte rekommende­rade grupper, men ändå vill fylla på sitt skydd, får man från och med 1 mars betala en vaccinatio­nsavgift på 240 kronor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden