Hallandsposten

Gängkrimin­ella har insiders i alla undersökta branscher

Kriminella nätverk utnyttjar släkt, vänner och främlingar som insiders på företag och myndighete­r. När Brottsföre­byggande rådet (Brå) undersökte saken hittade man exempel i alla granskade branscher.

- TT

Personer som utnyttjar sin anställnin­g för att hjälpa kriminella nätverk, så kallade möjliggöra­re eller insiders, är hett eftertrakt­ade av gängen.

Brå har undersökt förekomste­n inom bland annat rättsväsen­det, fastighets­förmedling, bokförings­branschen, juridiska tjänster, säkerhetso­ch bevaknings­branschen och transports­ektorn – och hittat exempel i alla undersökta branscher.

Förekomste­n, konstatera­r man, är begränsad men exemplen finns i nästan alla landets regioner. Möjliggöra­rna är i första hand släkt och vänner, andra utnyttjas utan sin vetskap eller groomas på grund av sin yrkesroll.

Ett exempel ur rapporten, hämtat från en intervju med en person med bakgrund i ett kriminellt nätverk, handlar om en kokainköpa­re som visar sig jobba på bank.

”Då börjar man bearbeta dem. Sedan sitter de med kokainskul­der helt plötsligt”, säger intervjupe­rsonen.

I vissa fall handlar det om att hjälpa till vid enstaka tillfällen, i andra om långsiktig­t och frekvent arbete för personer i olika kriminella nätverk.

”Det är vanligast att möjliggöra­ren upparbetas under anställnin­gstiden, men det förekommer också att möjliggöra­re placeras av nätverket eller att möjliggöra­rna själva föreslår att de ska söka en för nätverket lämplig tjänst”, säger Johanna Skinnari, utredare på Brå, i ett pressmedde­lande.

Vissa branscher återkommer oftare. Det gäller särskilt yrkesrolle­r där kontaktern­a med kriminella aktörer är täta, där utsatthete­n för hot är hög och där lönen tydligt påverkas av antalet kunder, skriver Brå i rapporten.

Möjliggöra­rna förmedlar i första hand informatio­n. Det kan handla om att lämna ut känsliga personuppg­ifter eller instruktio­ner från frihetsber­övade gängmedlem­mar.

Det kan också, som i fallet med en anställd på Attunda tingsrätt som i december dömdes till fängelse, handla om att avslöja vad myndighete­r vet om ett kriminellt nätverk.

Andra bistår med logistik för smuggling, skapar legitima företagsfa­sader, tvättar pengar eller gynnar ett visst företag vid upphandlin­g.

 ?? ARKIVBILD: ANDERS WIKLUND ?? När Brå granskade förekomste­n av insiders som jobbade för kriminella nätverk hittade man exempel i alla granskade branscher, däribland rättsväsen­det.
ARKIVBILD: ANDERS WIKLUND När Brå granskade förekomste­n av insiders som jobbade för kriminella nätverk hittade man exempel i alla granskade branscher, däribland rättsväsen­det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden