Hallandsposten

Oönskad sambo? Så gör du om det händer dig

- Martin Wingren livsstil@gp.se

Att upptäcka att någon står skriven på din adress kan vara en obehaglig överraskni­ng. Ibland är det harmlöst, som att en tidigare boende har glömt att göra en flyttanmäl­an. Men det kan också vara någon som av olika skäl försöker undvika myndighete­r – och antalet registrera­de folkbokför­ingsbrott ökar varje år.

Du och din sambo eller äkta hälft – och så ”Kalle, 35” eller ”Agneta, 64”. Plötsligt står det någon mer än dig och din familj som boende när du söker på din egen adress. Eller så börjar det dyka upp post till någon okänd hemma hos dig. Om du har fått en oönskad sambo som du aldrig hört talas om innan är första steget att ta kontakt med Skatteverk­et om situatione­n, där man via en e-tjänst också kan se vem som är folkbokför­d på ens adress.

– Oftast har det hänt på grund av något misstag. Vi kan göra en utredning men prioritera­r utifrån den informatio­n vi får in och de ärenden där någon lider besvär av detta, som att det går ut över ens ekonomiska situation eller att man upplever otrygghet på något sätt. Men det är alltid bra att få in informatio­nen, säger Jens Lindqvist som är verksamhet­sutvecklar­e på Skatteverk­et.

Vilka konsekvens­er det skulle kunna få att någon är felaktigt folkbokför­d och till exempel står på någon annans adress varierar. Från att det inte märks något alls upp till potentiell­t mer allvarliga följder. På sistone har det exempelvis rapportera­ts om situatione­r där gängkrimin­ella skriver sig på andras adresser.

– Vissa kan märka en påverkan på beslut om olika bidrag, till exempel från Försäkring­skassan om bostadsbid­rag, vissa får oönskad post till sig. När det gäller kriminella så vet vi att det förekommer även om det är ovanligt. Och det är även ovanligt att det inte finns någon koppling alls mellan dessa och adressen, säger Jens Lindqvist.

– Om vi får reda på att det finns hot om våld så prioritera­r vi det ärendet. Sedan kan det vara någon som använder någon annans adress för att vilseleda andra myndighete­r, om man har skulder till exempel eller är eftersökt, fortsätter han.

Oftast är det dock mer harmlöst än så – som att någon har glömt göra en adressändr­ing, påpekar han och då är det inte tal om ett brott eftersom det ska finnas uppsåt.

– Det kan vara att någon skrivit fel lägenhetsn­ummer till exempel, säger Jens Lindqvist.

2022 gjordes det skärpninga­r i folkbokför­ingslagen som har gett Skatteverk­et tydligare verktyg att hantera problemet med folkbokfö

ringar på fel adress, berättar verksamhet­sutvecklar­en. Som att snabbare kunna få bort en felaktigt folkbokför­d person från en adress.

– Nu har vi möjlighete­n att folkbokför­a på en kommun i stället för att snabbare lösa situatione­n. Vi vill agera snabbt så att skadan blir så liten som möjligt. Vi har också fått kontrollbe­sök som verktyg – vi kan åka ut till en fastighet eller en adress där vi misstänker att människor är folkbokför­da men det kanske inte ens finns en byggnad, för att korrigera folkbokför­ingsfel.

Något som Skatteverk­et däremot fortfarand­e önskar sig är en funktion som gör det ännu enklare att få reda på, och försöka sätta stopp för, att någon skriver sig på ens adress.

– Vi vill att boende ska få informatio­n automatisk­t om någon anmäler flyttning till ens adress, att man får kännedom om någon gör detta felaktigt, säger Jens Lindqvist.

 ?? ?? Att få post adresserad till någon annan kan vara ett sätt att få reda på att någon står skriven på ens adress.
Att få post adresserad till någon annan kan vara ett sätt att få reda på att någon står skriven på ens adress.
 ?? BILD: JESSICA GOW ??
BILD: JESSICA GOW

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden