Hallandsposten

Fakta: Sex fall ur verklighet­en

-

Folkbokför­ingsbrott kan kopplas ihop med allt från att någon struntat i att göra en flyttanmäl­an till att kriminella skrivit sig på en adress där de inte bor. Här är sex exempel på där någon har åtalats för brott mot folkbokför­ingslagen eller brottet fått andra konsekvens­er.

Polisen gjorde husrannsak­an – på fel adress

Ett par i Uppsala fick 2019 ett otrevligt – och oväntat besök – när de fick sin lägenhetsd­örr uppbruten av polisen, som gjorde en husrannsak­an. Detta efter att en person gripits för narkotikab­rott och felaktigt visade sig ha folkbokför­t sig på adressen.

Stalker skrev in sig som sambo

En man i Uppsala dömdes i slutet av 2023 för att olovligt skrivit sig på en kvinnas adress, en kvinna som han tidigare dömts för att ha upprepat kontakt med.

Man skrev sig på restaurang

En man i Växjö misstänkte­s för brott mot folkbokför­ingslagen 2020. Detta sedan polisen, som sökte efter mannen, åkt till den adress han stod skriven på kommit till en restaurang istället för en bostad.

Duo fick inte bo i butik

En butik räknas inte som en bostad. Det fick två personer erfara 2022 när de åtalades

för folkbokför­ingsbrott efter att ha folkbokför­t sig på en adress i Mölnlycke där det inte visade sig finnas några lägenheter utan bara en butiksloka­l.

Kvinna fick böta – menade att det var för dyrt med gratis flyttanmäl­an

En kvinna i Eskilstuna dömdes 2023 till böter efter att ha stått skriven på en gammal adress i tre år. Hon ska ha hävdat att hon inte hade haft råd att göra en adressändr­ing – trots att det är gratis. Kvinnan friades först i tingsrätte­n men dömdes sedan i hovrätten till böter med motivering­en att hon ansetts känna till hur man adressändr­ar och att man är skyldig att göra det eftersom hon gjort det tidigare.

Man med hotbild ville bo hemligt

En Halmstadbo som upplevde sig leva med en hotbild skrev sig på en annan adress än den han bodde på. Men efter att ha gjort detta under flera år så blev det till slut, 2023, tal om grovt folkbokför­ingsbrott.

 ?? BILD: FIALOTTA BRATT ?? Jens Lindqvist.
BILD: FIALOTTA BRATT Jens Lindqvist.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden