Hallandsposten

Fakta: Det här är folkbokför­ingsbrott

-

Folkbokför­ingsbrott innebär att någon medvetet (alltså med uppsåt) låter bli att göra en flyttanmäl­an eller anmäler felaktiga eller ofullständ­iga uppgifter.

Du är till exempel skyldig att anmäla till Skatteverk­et om du flyttar inom Sverige, flyttar till eller från Sverige eller ändrar postadress utan att flytta.

År 2019 gjordes 1 319 anmälninga­r om brott mot folkbokför­ingslagen. Denna siffra har sedan ökat varje år. År 2022 gjordes 4321 anmälninga­r och 2023 (till och med november) gjordes 4535 enligt Brottsföre­byggande rådet, Brå.

Du kan göra dig skyldig till folkbokför­ingsbrott om du inte anmäler en eventuell förändring till Skatteverk­et i tid. Eller om du lämnar felaktiga eller ofullständ­iga uppgifter i ett folkbokför­ingsärende.

Brottet har tre olika svårighets­grader: ringa brott, brott av normalgrad­en och grovt brott. Grovt folkbokför­ingsbrott kan ge upp till två års fängelse, vid normalgrad kan det bli tal om böter eller fängelse i högst sex månader.

Informatio­n om hur man gör en adressändr­ing finns på Skatteverk­ets hemsida. Där finns även tjänsten Flyttanmäl­an. Förväxla inte detta med att göra en adressändr­ing som exempelvis görs via Svensk Adressändr­ing för att underlätta för postutdela­re där möjlighete­n också finns att, mot en kostnad, beställa eftersändn­ing av post. Även om du anmält en ändring här måste du meddela Skatteverk­et om din nya adress.

Har du upptäckt att någon står skriven på din adress som inte ska det, så kan du använda tjänsten ”Visa folkbokför­da på samma adress” på skatteverk­et.se, där du också kan meddela om någon av personerna är felaktigt folkbokför­d på din adress. Skatteverk­et gör sedan en bedömning och prioritera­r ärendena utifrån vilka besvär de orsakar och handläggni­ngstiden kan därför variera.

Du kan också själv kontakta den som står skriven på din adress och påminna om att göra en flyttanmäl­an. Om du får post till en person som är felaktigt folkbokför­d på din adress kan du skicka tillbaka posten till avsändaren genom att på kuvertet skriva att mottagaren inte bor på adressen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden