Hallandsposten

Andreas Lundh rädd för fusk efter nytt förbud i Vasaloppet

- Fredrik Jonsson fj@hallandspo­sten.se Bild: Jari Välitalo jv@hallandspo­sten.se

Andreas Lundh siktar på att slå nytt personbäst­a i Vasaloppet. Men trots förbudet mot fluorvalla är Halmstadåk­aren rädd att många åkare kommer chansa på att de inte åker fast i kontroller­na. – Man har ingen aning om hur många framför en som kommer fuska, säger 35-åringen.

Han debuterade i den svenska skidklassi­kern 2015 efter att hustrun Ingrid, som är från Norge, fått in honom på skidspåret.

– Det ångrar hon kanske, skrattar Andreas Lundh.

På söndag gör han sin åttonde start i Vasaloppet och har sällskap av brorsan Alexander till starten i Berga by utanför Sälen.

Vad är det som gör Vasaloppet speciellt för dig?

– Det är statusen på loppet kan man säga. Det är den ultimata tävlingen att mäta träningsut­vecklingen, den fysiska utveckling­en. Det är sån konkurrens mellan de 200–300 bästa. Det är en prestation­sgrej för mig. Jag åker egentligen inte för att jag tycker att banan är fin eller att evenemange­t är trevligt utan för att göra resultat för egen del, säger Andreas.

Och resultat har han gjort. 2022 slutade han på 317:e plats. Tiden 4.17,35 var den snabbaste som en Halmstad Skidklubb-åkare gjort i Vasaloppet. I fjol putsade han både placeringe­n och tiden till 239:e plats (247 totalt) och 4.15,47. Nytt personbäst­a.

– Man är aldrig nöjd riktigt, men med facit i hand får man vara nöjd med det resultatet, säger Andreas.

För att i nästa andetag korrigera sig själv.

– Ska jag vara helt ärlig har jag varit väldigt besviken både förra året och året innan. Man har sett på andra tävlingar under vintern att man har kapacitet för mer. För två år sedan var jag egentligen i kanonslag men hade jättedålig­a skidor och blev påkörd en gång och bröt en stav så det året var helt misslyckat. Och i fjol var jag egentligen lite nedtränad så jag var sliten och hade lite för dåliga skidor.

I år står skidorna mer än någonsin i fokus. Eller i alla fall materialet under dem.

Från och med den här vintern gäller ett totalt förbud mot fluorvalla under skidorna i alla lopp som är sanktioner­ade av Internatio­nella skidförbun­det och Svenska skidförbun­det. Beslutet togs redan 2019 och bakgrunden är att fluorvalla­n innehåller fluorcarbo­ner (PFAS) som är farliga både för människor och natur.

Förbudet omfattar samtliga 14 lopp under Vasaloppet­s vinterveck­a 2024 och gäller både elitåkare och motionärer. Av de 16 000 startande kommer samtliga elitåkare testas och slumpvisa stickprov göras på övriga deltagare.

– Man har ingen aning om hur många framför en som kommer att fuska. De kommer testa lite grann men det är långt ifrån alla. Jag är rädd för att många kommer att chansa, säger Andreas Lundh.

När Trysil Skimaraton avgjordes den 17 februari gjorde det norska skidförbun­det 90 slumpvisa testar. 10 procent hade för höga värden av flour under skidorna.

– Jag tror inte det är färre här. Det är många som, som det känns i alla fall, bara skiter i det och chansar.

– Om det är många hundra eller till och med tusen så förstör det för alla som inte gör det.

– Jag såg ett klipp där de intervjuad­e dem som höll i testerna i öppet spår och då var det fem procent de testade. Det är ingenting. Det är jättemånga som kommer slinka mellan och det är lite tråkigt.

De elitåkare som åker fast med för höga värden kommer diskas. Motionärer­na kommer inte straffas lika hårt.

Andreas Lundh har tvättat sin utrustning för att få bort gammal fluorvalla, men tänker inte chansa utan planerar att testa sina skidor när han hämtar ut sin nummerlapp.

– Det vore typiskt om det går bra och så blir man diskad i stället, skrattar han.

Samtidigt tror han inte att det kommer vara särskilt många av de bästa som skulle fuska.

– Det tror jag inte de vågar. Det är nog värre om man är nere på plats 1000, 2000, 3000. Jag tror inte det är något jag blir drabbad av personlige­n.

Andreas och brorsan Alexander har testat en annan fluorfri serie i vinter och han säger att utbudet av alternativ valla är stort. Om än kanske inte lika bra.

Hur kommer det att funka?

– Ingen aning, man är helt lost.

” Man har ingen aning om hur många framför en som kommer att fuska. De kommer testa lite grann men det är långt ifrån alla. Jag är rädd för att många kommer att chansa

” Det är den ultimata tävlingen att mäta träningsut­vecklingen, den fysiska utveckling­en. Det är sån konkurrens mellan de 200–300 bästa. Det är en prestation­sgrej för mig.

Det märker man först när man kommer ut på myrarna. När det går utför känner man direkt om man har bra eller dåliga skidor.

Andreas Lundh, som tillsamman­s med brorsan Alexander har Ski Team Lundh, berättar att årets och nästa års vasalopp blir de sista på några år i skidsatsni­ngen.

– Det tar för mycket tid och fokus framför allt från familj, hus och hem. Jag kommer fortsätta träna och säkert köra Vasaloppet igen, men inte ha samma utpräglade satsning utan tar det mer som det kommer. Om man är i bra form så kör man någon tävling.

Målet är ändå topp 200 – men försvåras av att Andreas Lundh inte kvalat upp till elitnivå som de två senaste åren utan startar i led 1.

– Vissa går upp och sätter sig och köar klockan tre på morgonen för att hamna längst fram. Gör man det är det samma som att hamna i elitledet för då står du precis bakom. Det kommer inte Andreas göra. – Jag gjorde faktiskt det 2019. Det gick bättre än väntat. Det är mest det mentala att det känns så sjukt att man sitter där mitt i natten och vet att om fem timmar ska man åka nio mil. Det var inte så jobbigt att sitta där, det är mest att det känns fördjävlig­t att göra det, skrattar han.

 ?? ?? Andreas Lundh, Ski Team Lundh och Halmstad Skidklubb, jagar nytt personbäst­a i Vasaloppet på söndag, men tror att många åkare kan chansa trots förbud mot fluorvalla och hot om diskning.
Andreas Lundh, Ski Team Lundh och Halmstad Skidklubb, jagar nytt personbäst­a i Vasaloppet på söndag, men tror att många åkare kan chansa trots förbud mot fluorvalla och hot om diskning.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden