Hallandsposten

Manchester­s röda del går in i en ny tidsålder

- Jimmy Ewertsson sport@gp.se

Manchester United går in i en ny era med Sir Jim Ratcliffe som ny delägare. Förändring­ens klocka klämtar redan över den röda delen av Manchester – och Erik ten Hag ska under återstoden av säsongen försöka bevisa att han är rätt tränare att leda United in i den nya tidsåldern.

Den 20 februari bekräftade­s slutligen Sir Jim Ratcliffe som ny delägare i Manchester United, jämte Glazer-familjen som ägt klubben sedan 2005. Affärsmann­en Ratcliffe, som växte upp i Failsworth utanför Manchester och som skapat sin förmögenhe­t som ägare för kemjätten Ineos, har köpt 27,7 procent av klubben han hållit på sedan barnsben och 71-åringen har nu tagit kontroll över den sportsliga verksamhet­en i United.

Ratcliffe skrädde inte med orden under sin första intervju sedan köpet bekräftade­s, där han utropade målsättnin­gen att peta grannen Manchester City och ärkerivale­n Liverpool ”från deras piedestale­r” – men att United måste dra lärdomar från konkurrent­erna för att lyckas.

– Vi måste lära oss från våra högljudda grannar. De har genomtänkt­a organisati­oner byggda på fantastisk­a människor och en bra, driven elitmiljö. Jag hyser stor respekt för dem, men de är fortfarand­e våra fiender, sa Ratcliffe.

Arbetet inleddes långt innan delägarska­pet slutligen ratificera­des, men nu är det tydligt att förändring­ens vindar blåser över Old Trafford.

Jean-claude Blanc och Sir Dave Brailsford – två högt skattade Ineos-anställda som spelat stor roll i företagets övriga sportproje­kt, som bland annat innefattar fotbollskl­ubbarna Nice och Lausanne samt cykelstall­et Ineos Grenadiers – har redan tagit plats i Manchester Uniteds styrelse. I januari lockade United över City Football Groups fotbollsch­ef Omar Berrada, som gör den förbjudna flytten till den röda delen av Manchester och positionen som ny vd.

Runt Berrada ska en ny sportslig struktur byggas, vilket Ratcliffe ser som nyckeln för att Uniteds ambitioner ska kunna uppfyllas.

– Det tar tid att bygga och för att nå framgång behöver vi skapa ett fundament med rätt organisati­onsstruktu­r och där nyckelroll­erna fylls av människor som är världsbäst, tio av tio, på det de gör, säger Ratcliffe.

Newcastles Dan Ashworth har pekats ut som ny sportchef och Ashworth, med bakgrund i Englands fotbollsfö­rbund och Brighton, har arbetsbefr­iats efter att han uttryckt sin vilja att lämna klubben. United kopplas även ihop med namn som Jason Wilcox, nu i Southampto­n, och forne Liverpool-sportchefe­n Julian Ward för att ingå i den nya organisati­onen. Därutöver pågår även planer för en ny arena; antingen i form av en storskalig renovering av Old Trafford eller genom att bygga en helt ny arena – ett ”Wembley of the North”.

Huruvida nuvarande tränaren Erik ten Hag kommer vara en del av ”nya” Manchester United efter denna säsong återstår att se. Ratcliffe har undvikit att offentligt bemöta frågan om Ten Hags framtid.

– Efter Sir Alex har en hel rad tränare följt, vissa väldigt bra, men ingen av dem har varit framgångsr­ik eller överlevt särskilt länge. Den enda slutsatsen jag kan dra är att det beror på att miljön de verkat i inte har fungerat. Erik har också varit i den miljön. Det handlar om att sätta rätt organisati­on, människorn­a i strukturen och atmosfären i klubben. Där ligger mitt fokus.

Efter en stark debutsäson­g – där Ten Hag ledde United till Carabao Cup-titeln, en tredjeplat­s i Premier League och Fa-cupfinal – har säsong två gått tyngre. United kom sist i sin Champions League-grupp, och är nu sexa i Premier League, åtta poäng bakom Aston Villa på den sista Champions League-platsen. Enda återståend­e titelmöjli­gheten är Fa-cupen, där United i onsdags besegrade Nottingham Forest och nu ställs mot Liverpool i kvartsfina­l.

– Jag fokuserar bara på processen och bryr mig inte om vad som pågår runt mig. Jag har haft många samtal med Sir Jim Ratcliffe och Sir Dave Brailsford och har en stark känsla av att de tror på mig. Men jag fokuserar inte på mina personliga omständigh­eter, bara på laget, och låter mig inte distrahera­s, sa Ten Hag, vars kontrakt löper ut 2025, i veckan.

Ten Hag har våren på sig att bevisa att han är rätt man att leda Manchester United när Ratcliffe låter förändring­ens klocka klämta.

"Det tar tid att bygga och för att nå framgång behöver vi skapa ett fundament med rätt organisati­onsstruktu­r och där nyckelroll­erna fylls av människor som är världsbäst, tio av tio, på det de gör.

Jim Ratcliffe

Dd-system 5 rader

DD-1: 1, 2, 5, 9, 12 DD-2: 1 Utah Southw.

 ?? BILD: HANNAH MCKAY ?? Tränaren Erik ten Hag (t v) går en oviss framtid till mötes, när nu Jim Ratcliffe har klivit in och tagit sportsligt ansvar över Manchester United sedan han köpte in sig i klubben.
BILD: HANNAH MCKAY Tränaren Erik ten Hag (t v) går en oviss framtid till mötes, när nu Jim Ratcliffe har klivit in och tagit sportsligt ansvar över Manchester United sedan han köpte in sig i klubben.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden