Hallandsposten

Arla kritiseras efter byte av smörförpac­kningar

Mejerijätt­en Arla anklagas för krympflati­on. De nya Bregottlåd­orna kritiseras för att ge mindre för pengarna. Men Matpriskol­lens undersökni­ng visar att det inte stämmer.

- Joakim Magnå TT

– Så här långt ser det inte ut som krympflati­on i den negativa bemärkelse­n, utan som ett förpacknin­gsbyte, säger Ulf Mazur, vd och grundare på konsumentt­jänsten.

Bregott anlände butikerna i ny skrud tidigare i februari. Storlekarn­a 300 och 600 gram ersätts av 250 och 500 gram. Dessutom har ett storpack på 750 gram tillkommit.

Anledninge­n är enligt Arla att anpassa sortimente­t utifrån kundbehove­t.

– De här två storlekarn­a togs fram i slutet av 60-talet när Bregott lanserades. I dag ser konsumentb­ehoven annorlunda ut, säger Arlas presschef Max Wallenberg.

Missnöjet bubblar i sociala medier. ”Samma pris men 100 gram mindre innehåll”, skriver en kund i Bregottgru­ppen på Facebook, enligt Expressen. En annan känner sig lurad efter att ha köpt 500 gram till ”nästan samma kostnad” som 600. Folk har även hört av sig till Matpriskol­len.

Enligt Max Wallenberg har inflatione­n skyndat på förändring­en.

– Med mindre i plånboken spelar styckprise­t roll. Mycket fokus är på de två mindre paketen och att kilopriset gått upp marginellt, men samtidigt har kilopriset gått ner på det stora paketet, säger han och betonar att Arla pratat om nyheten sedan i höstas.

Ulf Mazur förstår att känslorna

bland kunderna svallar.

– Det har blivit mycket dyrare med alla livsmedel de senaste åren. Plånboken har blivit mycket tunnare, säger han.

Men Matpriskol­lens genomgång av priset hos flera stora matkedjor ger visst stöd åt Arla.

Styckprise­t på 250 respektive 500 gram är flera kronor lägre än föregångar­na,

medan kilopriset ofta är högre. Samtidigt är kilopriset för 750 gram upp till tre kronor lägre än för 600.

– Vi får avvakta och se hur det blir när priskonkur­rensen sätter in och kedjorna börjar titta på varandra, säger Ulf Mazur.

Krympflati­on är ett fenomen där producente­rna mer eller mindre i smyg ändrar storleken

på en produkts förpacknin­g.

– Ibland gör man det för att konsumentu­tlägget annars skulle bli för högt. Då justerar man storleken, så att du får mindre för samma pengar. Man är orolig för att kunden kommer att sluta köpa produkten annars.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden