Hallandsposten

Rotundans begäran avslås av nämnden: ”En känsla av hopplöshet”

- Johan Hammerby jh@hallandspo­sten.se 010-471 51 87

Det blir inga höjda anslag för Föreningen Fika, till deras gratiskons­erter på Rotundan i sommar. Detta eftersom det redan finns ett rådande avtal. – Har man en överenskom­melse så följer man den, säger kulturnämn­dens ordförande Sandra Löberg Erlandsson (S).

Det var en enig kulturnämn­d som på torsdagen bestämde sig för att avslå begäran om mer pengar till föreningen Fika. De hade ansökt om ökade medel för att kunna fortsätta anordna gratis konserter på Rotundan i Norre katts park. Detta eftersom de fått ökade kostnader sedan det nuvarande avtalet skrevs. Kulturnämn­dens ordförande Sandra Löberg Erlandsson (S) förklarar hur man resonerade:

– Anledninge­n till att vi avslog begäran om höjning var kopplat till den överenskom­melse som redan finns sedan 2022 mellan kulturnämn­den och Fika. Men även eftersom vi inte har utrymme i budgeten. Vi har begränsat utrymme för våra stöd och vi kunde inte öka det i år.

– Sedan är inte frågan om att vi inte vill att verksamhet­en ska finnas. Det är en viktig verksamhet och en oerhört uppskattad sådan. Men det här handlar om en höjning av anslag. Vi har många olika föreningar som söker våra stöd. Vi måste vara noga med att behandla alla som söker stöd lika.

” Det är tråkigt att inte politikern­a har vågat närma sig oss och tagit in vår bild av det hela.

John Palm föreningen Fika

Föreningen Fika får årligen 250 000 kronor som ska gå till gratiskons­erter. I sin begäran skrev dock Fika att om man inte får ökade anslag så måste man börja ta betalt för sommarens konserter, vilket alltså inte är förenligt med rådande avtal.

Sandra Löberg Erlandsson (S) är ordförande för kulturnämn­den i Halmstads kommun.

Hur agerar ni om de ändå börjar ta betalt?

– Ett avtal är för båda parter att hålla. Då blir det inte förenligt med den överenskom­melse som vi har. Då får vi titta på det sen. Men förutsättn­ingen är att har man en överenskom­melse så följer man den och det som är skrivet i den, säger Sandra Löberg Erlandsson (S).

Föreningen­s Fikas John Pahlm reagerar så här på nämndens beslut:

– Det är en känsla av hopplöshet. Vi vill ha en levande ordentlig verksamhet. Det är tråkigt att inte politikern­a har vågat närma sig oss och tagit in vår bild av det hela.

Nämndens argument var att ni redan har ett gällande avtal, vad tänker du om det?

– Det är tråkigt att man bestämmer sig för en sak och inte är lösningsor­ienterade. Hela den här frågan hade kunnat hanteras på ett så mycket bättre sätt om vi tillsamman­s hade kunnat blicka framåt.

Hur går ni vidare nu?

– Vi behöver snacka ihop oss i styrelsen. Sedan får vi göra en handlingsp­lan för sommaren. Vi kommer att gå ut i våra sociala medier med våra tankar framåt.

 ?? BILD: ROGER LARSSON ??
BILD: ROGER LARSSON
 ?? BILD: JARI VÄLITALO ?? Rotundans John Pahlm.
BILD: JARI VÄLITALO Rotundans John Pahlm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden