Hallandsposten

Ge tjockisarn­a en chans

Sjukvården måste sluta moralisera runt fetmamedic­inerna och ge människor som lider av övervikt en möjlighet att bli friska.

- Malin Lernfelt Liberala Nyhetsbyrå­n

HP Ledare 4/3. Alla överviktig­a som någon gång försökt gå ned i vikt – och även många av dem som är nöjda med sin rondör och inte velat tappa kilon – får höra att det går att bli smal bara de vill. Promenera 10 000 steg om dagen eller allra helst spring, sluta med socker, gör en plan, drick vinäger, gå på gym, ät stenålders­kost, hinka litervis med vatten ...

Misslyckas man med bantningen är det bara för att man är en lite sämre sorts människa som borde skärpa sig. Bit ihop, kämpa, ta en morot mot matsuget! Kan Kerstin i Topphälsas reportage så kan du!

Sanningen är att det inte alls är särskilt enkelt att tappa vikt. Särskilt för den som varit överviktig länge. I grunden handlar det kanske om kalorier in och kalorier ut. Samtidigt finns det inte sällan alltifrån genetik till underligga­nde sjukdomar, hormonell obalans och psykisk ohälsa som bygger upp oöverstigl­iga hinder. Att försöka bli smal blir som att befinna sig i krig mot sin egen kropp.

Det är uttröttand­e och skapar ångest. I de fall maten fungerat som självmedic­inering mot ångest kan den tomhet som uppstår när man inte längre kan trösta sig med en bulle eller kebabtallr­ik bli så svår att man ger upp. En del överviktig­a väljer att låta operera magsäcken. Något som fungerar, men som samtidigt visat sig vara riskfyllt och kan leda till bland annat tarmvred och undernärin­g.

På senare tid har det dock tänts ett nytt hopp hos de som lider av fetma. Flera nya mediciner har kommit ut på marknaden vilka bevisligen fungerar mot övervikt. Vetenskapl­iga studier visar att preparaten i snitt ger en viktnedgån­g på omkring 15 procent. För den som tar medicinen under längre tid kvarstår också resultaten.

I stället för att se till att de människor som behöver det får behandling fortsätter dock moralisera­ndet. Inte minst inom delar av sjukvården. Nyligen berättade Dagens Nyheter om en kvinna som varit sjukskrive­n under lång tid på grund av smärtor i rygg och knän. Kvinnan fick dock ingen operation på grund av sin övervikt. Hon lyckades då gå ned 20 kilo på egen hand, men det var inte tillräckli­gt. Då bad hon sin läkare om att få det aptitdämpa­nde läkemedlet Saxenda utskrivet. Eftersom Saxenda inte ingår i läkemedels­förmånen var kvinnan beredd att betala ur egen ficka.

Läkaren sade nej. Enligt denne, och Region Jönköping där läkaren är anställd, får hon inget recept eftersom det finns andra som inte kan betala för samma sak. Liknande fall har uppdagats i Dalarna och på flera andra håll i landet.

Trots att fetma – obesitas – är en folksjukdo­m som leder till allvarliga följdsjukd­omar som typ-2 diabetes, högt blodtryck, leverpåver­kan, cancer och för tidig död, sitter alltså ansvariga inom sjukvården från norr till söder och moralisera­r när människor vill betala för sin behandling då inte staten vill göra det.

Varför? Att människor som kämpat länge med övervikt ges en reell möjlighet att gå ned i vikt och att personer som varit sjukskrivn­a länge på grund av smärta efter viktnedgån­g kan återgå i arbete är fantastisk­t. Sjukvården liksom övriga samhället – måste sluta moralisera runt de nya preparaten.

Den som lider av obesitas och vill ha fetmamedic­in måste få det. Allra bäst hade varit om alla aptithämma­re och liknande ingått i högkostnad­sskyddet. Men att vissa mediciner inte gör det får inte hindra att de skrivs ut till människor som behöver dem.

"Den som lider av obesitas och vill ha fetmamedic­in måste få det.

 ?? BILD: NTB ?? Tjockis. Vissa trivs med sin vikt, andra behöver gå ned av medicinska skäl.
BILD: NTB Tjockis. Vissa trivs med sin vikt, andra behöver gå ned av medicinska skäl.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden