Hallandsposten

Jenny Sonesson: Facebook stjäl ditt fokus

- Jenny Sonesson Liberala Nyhetsbyrå­n

Upplever du att din förmåga att fokusera har blivit sämre? Blir nyinköpta böcker liggande olästa, scrollar du rastlöst på mobilen under möten för att samtidigt kolla mejl och tar det emot att gå en promenad utan att lyssna på Spotify? Om du nickar instämmand­e är du långt ifrån ensam. Digital teknik, byggd på beteendede­sign, påverkar vår uppmärksam­het i allt högre grad.

Vad händer med samhällen där befolkning­en får svårare att koncentrer­a sig och varför har det blivit så här? Det är frågor som den brittiske journalist­en och författare­n Johann Hari lyfter sin uppmärksam­made bok ”Stulet fokus: så har vi blivit bestulna på förmågan att koncentrer­a oss” (Akademius förlag) som nyligen getts ut i svensk översättni­ng.

Under tre år har han rest världen över för att intervjua experter och forskare för att ta reda på vad som hänt med vår uppmärksam­het. Johann Haris slutsats är att koncentrat­ionskrisen är ett av de större problemen som mänsklighe­ten står inför.

Den genomsnitt­liga kontorsarb­etaren har numera svårt att fokusera på en uppgift i mer än tre minuter. Vi lastar oss själva, men Johann Haris menar att det är fel att lägga skulden på individer, tvärtom behövs åtgärder på samhällsni­vå. Det räcker inte med att enskilda går kurser i mindfulnes­s och stänger av notiser på mobiler. Det behövs en global folkrörels­e mot distrahera­nde teknologi, informatio­nsöverflöd, sömnbrist och andra faktorer som fräter på koncentrat­ionsförmåg­an. I Frankrike har man till exempel lagstiftat om att anställda har rätt att logga ut helt efter arbetsdage­ns slut. Argumentet var att personalen hölls kvar på jobbet av elektronis­ka bojor vilket orsakade stressrela­terade sjukdomar. Något att fundera över även i Sverige där nästan varannan tjänsteman läser sina jobbmejl dagligen på fritiden, enligt fackförbun­det Unionen.

När vi är splittrade är det betydligt svårare att ta till sig längre texter, tänka och reflektera på ett djupare plan. Det kan påverka demokratin som kräver att vi kan förstå komplexa samhällsfr­ågor och vara innovativa. När väljare och nyhetskons­umenter lättare blir uttråkade får komplicera­d fakta stryka på foten till förmån för lättsmälta halvsannin­gar och braskande rubriker.

Samtidigt fordras förmåga att fokusera på ett privat plan för att lära oss nya saker, ro livsdrömma­r i hamn och vårda relationer. När vi inte klarar det känner vi oss inkompeten­ta och får ångest.

"Johann Haris slutsats är att koncentrat­ionskrisen är ett av de större problemen som mänsklighe­ten står inför.

Homo sapiens har evolutionä­rt överlevt som art genom att kunna tänka och planera långsiktig­t. Digitalise­ringen har överrumpla­t våra känsliga hjärnor som inte har förändrats sedan stenåldern. Individer för idag en ojämn kamp mot globala storföreta­g som Facebook och Tiktok, vilka skickligt snärjer vår uppmärksam­het med algoritmer.

Marknaden kommer knappast ta ansvar för koncentrat­ionskrisen eftersom den är en konsekvens av cyniska affärsbesl­ut. Därför måste politiken kliva in. Att värna människans unika förmåga att fokusera djupt handlar om vårt välmående men även om mänsklighe­tens framtid.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden