Hallandsposten

Yxman hotade anhöriga som städade dödsbo

Laholm: Mannen höjde yxan ovanför huvudet, med eggen riktad mot en av kvinnorna. De tre systrarna som höll på att städa ut ett dödsbo i Veinge blev förskräckt­a. Nu döms yxmannen för olaga hot.

- Jonatan Gernes

Stämningen var spänd när mannen i april förra året oanmäld dök upp till bostaden i Veinge, som kvinnorna höll på att städa ut efter sin halvsyster­s plötsliga död.

Han hade bott hos kvinnan, och ville hämta saker som han hävdade var hans. Bland annat verktyg och en yxa som han plockade upp från golvet.

En av systrarna vittnade, under rättegånge­n som hölls nyligen, om den skrämmande situatione­n. Han vände sig med yxeggen riktad mot henne.

Höjde yxan ovanför huvudet. Tittade henne rakt i ögonen. Tog ett steg fram. Sade aggressivt och hotfullt: ”den här är min”.

Slaget hängde så att säga i luften, enligt bilden som ges av vittnesmål­en. Systrarna flydde ut och tillkallad­e polis.

Mannen hävdade att det hela var ett stort missförstå­nd. Det var en jobbig tid i hans liv. Han hade precis förlorat sin bästa vän, som han känt i 35 år.

Han hade dessutom suttit anhållen för mord, men släppts efter ett par dagar. Efter obduktione­n friades

Den här yxan höjde mannen mot en av den döda kvinnans anhöriga. Han åtalades och har nu dömts för olaga hot.

BILD: POLISEN

han helt från alla misstankar om att ha orsakat kvinnans död.

Eftersom det varit gnäll om vilka saker som var hans höll han upp yxan för att han ”ville visa att den tillhörde honom”. Det fanns ingen avsikt att skrämma någon, påstod han. Hans kompis, som var med, förklarade paniken som utbröt med att mannen råkat snubbla till med verktygslå­dan i famnen.

Halmstads tingsrätt sätter större tillit till de tre kvinnorna.

Mannen borde insett att han genom sitt agerande med yxan kunde uppfattas som hotfull, skriver rätten i sin dom. Yxmannen får 80 dagsböter, i hans fall totalt 4 000 kronor, för olaga hot.

De tre systrarna begärde 25 000 kronor var i ersättning för kränkninge­n. Tingsrätte­n anser att yxhotet främst varit riktat mot en av dem. Till henne döms mannen att betala 8 000 kronor i skadestånd.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden