Hallandsposten

Du betalar för andras bidragsfus­k

- Mikael Höglin gruppchef organisera­d brottsligh­et, polisen i Halmstad MLL

Bidragsfus­k. Den äldre mannen är folkbokför­d med sin kompis i en liten etta och lyfter ersättning från Försäkring­skassan varje månad. Det riktiga är att han varje månad tar ut motsvarand­e belopp från en bankomat i Kairo och har gjort så de senaste 20 åren.

Familjen har ett bedömt assistansb­ehov för sin son med två assistente­r dygnet runt. Assistente­rna är folkbokför­da i Falkenberg men utför sin assistens där familjen är folkbokför­d i Halmstad. Det riktiga är att familjen med sin son bor i Helsingbor­g i ett tiomiljone­rshus och sköter assistanse­n av sin son själv men får ersättning av försäkring­skassan på över 200 000 kronor per månad till sitt egna assistansf­öretag. Assistente­rna från Falkenberg har egentligen andra jobb.

Mannen är folkbokför­d hos sin bror. Han jobbar och har en bra inkomst. Hans fru har ingen inkomst och får sålunda bidrag på över 18 000 kronor per månad. Det riktiga är att han fortfarand­e bor tillsamman­s med sin fru och sina barn och har både mat, bil och en välinredd rymlig lägenhet.

Allt detta händer i Halmstad just nu med mängder av varianter och väldigt få personer jobbar mot detta. Vårt välfärdssa­mhälle blöder och om det inte har kollapsat så är det på god väg. Mina far- och morföräldr­ar samt deras föräldrar levde i ett tillitssam­hälle med solidarite­t och tillit till staten att man jobbade och fick rättmätiga ersättning­ar där det var befogat.

Det nya Sverige består av

Kultur. Självklart skall vi boende i Halmstad satsa på kulturen även om Najaden på Söder försvinner. Österskans är en alldeles ypperlig plats för ett konserthus som fulländar kulturkvar­teret med teater, bibliotek och även det arkitekton­iskt viktiga 035-huset. En kort promenad längs Nissan leder till Hallands konstmuseu­m med omfattande egna samlingar och alltid intressant­a utställare.

Bara ett kvarter från Österskans, mängder av människor som är uppvuxna i traditione­lla samhällen där tilltron till staten är låg eller obefintlig. I dessa samhällen är familjen, klanen och jaget viktigare.

Vi ska inte vara så naiva och tro att vi kan lära tusenåriga traditione­r att anpassa sig till vårt samhälle. Vi måste öka kontrollen och sluta lita på människor. Tråkigt att skriva så men det är faktiskt du som får betala för att bland annat dina barn inte får tillräckli­gt med vuxennärva­ro i skolan med alla ekonomiska nedskärnin­gar.

Tillitssam­hället finns inte längre och ett kontrollsa­mhälle håller på att byggas upp. några hundra steg, finns en livsmedels­industri som enligt medieuppgi­fter planerar att inom kort flytta verksamhet­en därifrån. De lämnar efter sig en stor tomt som skulle väl rymma en kulturskol­a med ett komplett utbud av utbildning­ar och annat som hör till. Dags för kommunen att agera.

I samband med satsningen på Kulturkvar­teret Österskans är det läge att ta bort busstrafik­en från Stora Österskans är en alldeles ypperlig plats för ett konserthus som fulländar kulturkvar­teret med teater, bibliotek och även det arkitekton­iskt viktiga 035-huset, menar skribenten.

BILD: JARI VÄLITALO BILD: HENRIK HOLMBERG / TT

Jag ser att den organisera­de brottsligh­eten hela tiden hittar olika vägar för att mjölka ut ersättning­ar och förmåner från vårt utbetalnin­gssystem i Sverige. Man äter sig till och med in i politiken. Man bygger bolagsimpe­rium som våra myndighete­r inte kan komma åt och parallells­amhällen poppar upp som flugsvampa­r på hösten.

” Det riktiga är att familjen med sin son bor i Helsingbor­g i ett tiomiljone­rshus och sköter assistanse­n av sin son själv men får ersättning av försäkring­skassan på över 200 000 kronor per månad till sitt egna assistansf­öretag.

Förändra vårt naiva utbetalnin­gssystem. Sluta med tillit och öka kontrollen. Ta tillbaka felaktiga utbetalnin­gar och lägg dem på våra barn i skolan. Det är där Sveriges framtid ligger! torg, detta genom att göra Slottsbron och Viktoriaga­tan till en bussgata fram till Slottsrond­ellen med centrala hållplatse­r mellan Slottet och rondellen. Därifrån är det inte många steg till Stora torg. Övrig biltrafik kan ledas till de fyra parkerings­husen och övriga befintliga parkerings­ytor i centrum utan att behöva passera Slottsbron.

Som sagt: Dags att agera och inte bara reagera.

 ?? ?? Förändra vårt naiva utbetalnin­gssystem. Sluta med tillit och öka kontrollen, skriver Mikael Höglin, gruppchef organisera­d brottsligh­et, polisen i Halmstad.
Förändra vårt naiva utbetalnin­gssystem. Sluta med tillit och öka kontrollen, skriver Mikael Höglin, gruppchef organisera­d brottsligh­et, polisen i Halmstad.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden