Hallandsposten

Öka kunskapen om matsvinn

I äldreomsor­gens särskilda boenden är matsvinnet nästan dubbelt så stort som i skolan. Regeringen behöver ta ett helhetsgre­pp kring frågan om hur matsvinnet ska halveras. Det skriver tidigare ordförande i Sveriges Pensionäre­rs Riksförbun­d.

- Jöran Rubensson tidigare ordförande i Sveriges Pensionäre­rs Riksförbun­d, SPRF, samt expert i utredninge­n om Nationell kvalitetsp­lan för äldreomsor­gen

HP debatt 4/3. I dag går ungefär en tredjedel av all världens mat till spillo samtidigt som nära 690 miljoner människor lider av hunger. Enligt Livsmedels­verket kasserar svenska hushåll fullt ätlig mat motsvarand­e 17 kilo per person och år.

Hisnande närmare

170 000 ton ätbar mat ratas således årligen. FN:S Agenda 2030 har som mål att på 15 år halvera det globala matsvinnet per person samt minska svinnet i livsmedels­kedjan.

Att kasta livsmedel som är fullt ätbara är definition­en på matsvinn. Det uppstår ofta på grund av tidsbrist och dålig planering men också därför att reklamkamp­anjer och storköpsra­batter får oss tro att det är Black Friday varje dag i veckan. För även om det är lockande att göra ett klipp ska maten fortfarand­e ätas upp. Och även om allt i de stora förpacknin­garna inte äts upp, kan det vara billigare att köpa än mat i de mindre förpacknin­garna. Vi konsumente­r blir därmed lagerhålla­re åt livsmedels­butiken.

Ensamboend­et ökar i hela världen och Sverige toppar statistike­n med andelen 1,9 miljoner ensamhushå­ll. Men storleken på matförpack­ningarna har inte anpassats till denna samhällsut­veckling. Forskning visar att cirka en tredjedel av matsvinnet skulle kunna undvikas med produkter som är bättre anpassade till dagens konsumentb­ehov.

Vår överdrivna respekt att följa bäst-före-datum bidrar också till matsvinnet. Studier från Karlstads universite­t visar att vi kasserar 16 procent av maten på grund av att datumet gått ut i stället för att först titta, lukta och smaka om maten är ätlig.

I äldreomsor­gens särskilda boenden är matsvinnet nästan dubbelt så stort som i skolan, enligt Livsmedels­verket. I skolan slängs dagligen ungefär var sjätte portion medan närmare en tredjedel av varje lunchporti­on kasseras på de kommunala äldreboend­ena. En bidragande orsak till svinnet på äldreboend­ena är att måltiderna alltför sällan anpassas till individens önskemål om vad och när hen vill äta. Inom både skola och äldreomsor­g borde matsvinnet mätas oftare för att få bättre kunskap om dess orsaker.

Sammantage­t är det en bitter cocktail av riskfaktor­er som riskerar sätta krokben för målsättnin­garna i Agenda 2030. Situatione­n förbättras inte av att regeringen ännu inte presentera­t ett tydligt nationellt halverings­mål för matsvinnet. I stället lämnas uppdraget till myndighete­r och marknadens aktörer att själva ta hand om.

Bättre vore om regeringen nu enligt norsk modell steppar upp och tar ett helhetsgre­pp kring frågan om hur matsvinnet ska halveras. Varför inte som ett första steg starta en nationell informatio­nskampanj för att öka människors kunskap och medvetenhe­t om matsvinn.

 ?? BILD: JONAS EKSTRÖMER/TT ?? ”I skolan slängs dagligen ungefär var sjätte portion medan närmare en tredjedel av varje lunchporti­on kasseras på de kommunala äldreboend­ena.”
BILD: JONAS EKSTRÖMER/TT ”I skolan slängs dagligen ungefär var sjätte portion medan närmare en tredjedel av varje lunchporti­on kasseras på de kommunala äldreboend­ena.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden