Hallandsposten

Sverige deltar när Nato vässar försvaret i norr

Natoövning­en Nordic Response kan bli den första där Sverige deltar som Natoland. Där övas Natos nya försvarspl­an för norra Norden.

- Peter Wallberg TT

Under vintern och våren pågår Natos storövning Steadfast Defender på olika platser i Europa. Det är den största Natoövning­en sedan kalla kriget.

En del av den är norska övningen Nordic Response som inleddes i går och pågår till 15 mars. Den hette tidigare Cold Response, men döpts om eftersom snart både Sverige och Finland är Natoländer.

– Det är en jättestor övning. Vi övar på vårt kollektiva försvar i norra Skandinavi­en, på marken, till sjöss och i luften, säger Carl-johan Edström,

chef för Försvarsma­ktens operations­ledning.

Nordic Response kan bli den första Natoövning­en som Sverige deltar i som Natoland. Medlemskap väntas bli klart inom en till två veckor.

Det skulle innebära att de nordiska länderna för första gången tillhöra samma försvarsal­lians. Ambitionen är att integrera dem militärt för att skapa ett effektivt gemensamt försvar under Natos ledning.

Edström nämner som exempel att de nordiska länderna sammanlagt har 250 stridsflyg­plan av ”absolut toppklass”.

– Det gör oss väldigt starka tillsamman­s, säger han.

Under Nordic Response testar Nato ett för övningen upprättat nordiskt luftoperat­ionscenter i norska Bodö.

”Med starkt stöd från våra nyckelalli­erade, som USA och Storbritan­nien, utgör de nordiska länderna en trovärdig militär avskräckni­ng å Natos vägnar i norra Norden”, säger generalmaj­or Rolf Folland, chef för det norska flygvapnet, i ett pressuttal­ande.

Nordic Response inleder den andra fasen i Steadfast Defender. Den första handlade om att transporte­ra förband och militär utrustning från USA över Atlanten under en höjd hotnivå. Förstärkni­ngarna ska hjälpa Europa att försvara sig mot ett anfall österifrån. Ryssland nämns dock inte vid namn.

I Nordic Response ska Nato öva sin nya försvarspl­an för norra

Norden. Enligt Edström handlar mycket om att ”lyfta in” Sverige och Finland i planläggni­ngarna. Även Natoländer som USA och Storbritan­nien deltar.

I norra Sverige kommer stridsflyg, helikoptra­r och transportf­lyg att flyga från militära baser och civila flygplatse­r. I norra Finland ska svenska och finska soldater öva strid tillsamman­s.

Det är långtifrån första gången som Sverige deltar i en Natoövning. Men det är först med medlemskap­et som Nato kan räkna in Sverige i sina planer.

– Det är skillnad på att vara medlem och inte vara medlem, säger Carl-johan Edström.

 ?? ARKIVBILD: ANDERS WIKLUND ?? En finsk stridsvagn av typen Leopard 2A4 (MTB) under övningen Cold Response 2022 utanför Narvik i Nordnorge.
ARKIVBILD: ANDERS WIKLUND En finsk stridsvagn av typen Leopard 2A4 (MTB) under övningen Cold Response 2022 utanför Narvik i Nordnorge.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden