Hallandsposten

Fruktade smittor på väg – men ingen övervakar

- Anna Karolina Eriksson TT

Invasiva myggarter närmar sig Sverige – med fruktade virus som zika, dengue och nilfeber i bagaget. Men ingen har koll på var, om och när de dyker upp. – De vektorburn­a virussjukd­omarna står och knackar på dörren, men det finns inga avsatta medel för övervaknin­g, säger myggforska­re Anders Lindström.

Förra sommaren kom det första larmet: Den asiatiska tigermygga­n, som kan sprida virus som dengue, chikunguny­a och zika, påträffade­s för första gången i Sverige. Redan 2016 upptäcktes nilfebersm­yggan, som sprider West Nile-feber, i Skåne.

Nyligen upptäcktes även en ny malariamyg­ga av forskare i Sverige.

Fler invasiva så kallade vektorer – som myggor, knott och fästingar – är på väg. Klimatförä­ndring är en förklaring. Men någon regelbunde­n övervaknin­g sker inte. Pengar saknas, säger Anders Lindström som är myggforska­re vid Statens veterinärm­edicinska anstalt (SVA).

– Frågan jag tycker man ska ställa sig är om det här ska finansiera­s av forsknings­medel – eller ska det vara ett myndighets­ansvar?

Hittills har den övervaknin­g av invasiva myggarter som Lindström arbetat med finansiera­ts via olika projektpen­gar som man ansökt om. Men förra årets projektpen­gar är slut, något som också framkommer i SVA:S årsredovis­ning.

– Det händer saker hela tiden, men vi har ingen möjlighet att följa det och se hur snabbt det går.

Varför är en sådan utveckling viktig att följa? Det handlar om att vara förberedd, säger Birgitta Evengård, senior professor i infektions­sjukdomar vid Umeå universite­t.

– Vi förbereder samhället på det viset att vi minskar risken för att de här olika vektorerna ska överföra sjukdomar.

Smittor som redan finns i landet hamnar på Folkhälsom­yndigheten­s bord.

Men då handlar det om sjukdomar som är anmälnings­pliktiga enligt smittskydd­slagen, såsom malaria och West Nile, som alltså redan hunnit förekomma inom landets gränser.

En kontinuerl­ig övervaknin­g behövs – där inte enbart sjukdomsfa­ll hos människa och djur registrera­s, utan även förekomste­n av nya vektorer, anser Elisabet Lindgren, läkare och docent i hållbarhet­svetenskap.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden