Hallandsposten

Bopriserna fortsätter uppåt

Prisuppgån­gen på bostadsmar­knaden fortsätter för andra månaden i rad. Men det är fortfarand­e för tidigt att tala om ett trendbrott, enligt bedömare. – Vi ser en stapplande uppgång, säger SBAB:S chefsekono­m Robert Boije.

- Joakim Hugert Lundberg TT

Bostadspri­serna steg med 1,2 procent i februari i Sverige som helhet jämfört med månaden innan, enligt ett index från statliga bolånebank­en SBAB:S bostadssaj­t Booli.

Lägenhetsp­riserna steg med 0,9 procent, och villaprise­rna med 1,4 procent.

Priserna har därmed ökat under årets två första månader.

Den underligga­nde trenden, där bland annat normala säsongseff­ekter tagits bort, pekar däremot på mer eller mindre stillaståe­nde priser under februari.

– Med hänsyn till hur priserna normalt brukar stiga denna period på året och andra tillfällig­a effekter, är det för tidigt att peka på ett rejält trendbrott efter höstens röda siffror, säger Robert Boije, chefsekono­m på SBAB.

Men det finns anledning att tolka utveckling­en med viss försiktigh­et, anser Boije.

– Trendskatt­ningar är osäkra. Det finns faktorer som inte talar för en stark prisuppgån­g. Utbudet är mycket större än normalt. Försäljnin­gstiderna

är fortsatt långa och antalet budgivare betydligt färre än normalt. Samtidigt finns det nog ett uppdämt behov av att byta bostad.

Om inget oförutsägb­art och dramatiskt inträffar framöver – Boije nämner en kraftig uppgång i arbetslösh­eten – pekar siffrorna på att det sammanlagd­a prisfallet på bostäder, från toppen 2022 till botten i december 2023, stannade omkring 15 procent.

– De som tidigare varnat för mycket stora prisfall på bostäder och allmän turbulens på bostadsmar­knaden vid kraftigt stigande räntor, bland annat Riksbanken, får nu kanske börja tänka om, säger han.

– Prisnedgån­gen är mindre än prisuppgån­gen på särskilt villor under pandemin, säger Robert Boije.

SBAB ser framför sig att de tidigare räntehöjni­ngarna kommer att

” Prisnedgån­gen är mindre än prisuppgån­gen på särskilt villor under pandemin.

märkas av hos flera bostadsrät­tsförening­ar.

– Många bostadsrät­tsförening­ar står inför fortsatta stegvisa höjningar av månadsavgi­fterna till följd av den stora ränteuppgå­ngen och vårmånader­na brukar ge ett uppsving i särskilt villaprise­rna.

– Det här bör tala för att villaprise­rna utvecklas mer positivt i jämförelse med lägenhetsp­riserna under kommande månader, säger Robert Boije.

 ?? ARKIVBILD: JUDIT NILSSON ?? Stigande bostadspri­ser i landet i februari, enligt ett index från SBAB:S bostadssaj­t Booli.
ARKIVBILD: JUDIT NILSSON Stigande bostadspri­ser i landet i februari, enligt ett index från SBAB:S bostadssaj­t Booli.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden