Hallandsposten

Britt-marie Mattsson: Tufft ekonomiskt läge för Trump

-

Analys

Primärvale­n går bra för Donald Trump. Men ekonomiskt är det värre. Klockan tickar och böter och skadestånd skall snart betalas. Mycket av Trumps förmögenhe­t finns bunden i fastighete­r som inte enkelt kan omsättas i pengar.

Donald Trump proklamera­de sig som segrare redan innan primärvale­n inleddes. Sedan dess har alla hans republikan­ska motståndar­e givit upp, förutom Nikki Haley. Planerade rättegånga­r har också skjutits fram och kan troligen inte genomföras förrän efter valet i november.

Men de böter och skadestånd som han dömts till vid domstolar i New York kommer han inte undan. Utslagen har visserlige­n överklagat­s men Trump måste inom kort deponera betydande summor i väntan på att domarna vinner laga kraft.

Det sammanlagd­a beloppet det handlar om är minst 537 miljoner dollar. Trump har dömts att betala 454 miljoner dollar för bokförings­och skattebrot­t och till 83 miljoner dollar i skadestånd till E Jean Carroll för sexuellt ofredande och förtal. I ett första utslag dömdes Trump att betala 5 miljoner dollar till E Jean Carroll men när fallet togs upp igen, sedan han överklagat, höjdes summan. Under tiden som överklagan­det behandlade­s hade Trump hunnit förtala Carroll och skadestånd­et höjdes av det skälet dramatiskt.

Trumpkonce­rnen är familjeägd och det är svårt att genomlysa exakt hur den ekonomiska situatione­n ser ut. Trump har, enligt domen om skatte- och bokförings­brott, konsekvent övervärder­at tillgångar­na för att få förmånliga lån men underskatt­at dem när han betalat skatt.

New Yorks högsta politiskt valda juridiskt ansvariga, Letitia James, varnar nu Trump att tillgångar kommer att beslagtas om han inte inom kort deponerar den summa som han ålagts att betala. Om Trump vinner överklagan­det, helt eller delvis, kommer pengarna att återgå till honom.

New York Times har, med experters hjälp, kommit fram till att Donald Trump har svårt att få fram de pengar som behövs. Det styrks, enligt tidningen, av att hans advokater erbjudit en deponering i storleksor­dningen 100 miljoner dollar. Själv har Trump tidigare under ed vittnat om att han har 400 miljoner i kontanta medel och dessutom ”miljarder och miljarder och miljarder dollar” i olika tillgångar.

Trumps advokater har begärt uppskov, men beslutet står fast att pengarna skall vara deponerade den 25 mars.

De mesta av tillgångar­na finns i ett omfattande fastighets­bestånd men här är också värdet varierande, beroende på de olika uppskattni­ngar som gjorts. Trumps sociala medieföret­ag, Trump Media & Technology Group, har värderats till 4 miljarder dollar men det är oklart vad det är värt vid en eventuell försäljnin­g.

Donald Trump har redan före rättegånga­rna gjort sig av med golfanlägg­ningar, hotell och fastighete­r som dränerat hans tillgångar. Juvelen i hotellkron­an, som ligger i den tidigare centrala postbyggna­den i Washington, har sålts till konkurrent­en Waldorf Astoria som ägs av Hiltonkonc­ernen.

Hotellet i Washington, ett stenkast från Vita huset, öppnade samtidigt som Trump valdes till president 2016 och var tänkt att attrahera den politiska och ekonomiska eliten. Men verksamhet­en gick från början med förlust och gästerna uteblev. Kravallsta­ket och demonstrat­ioner mot Trump utanför entrén påverkade negativt.

Nu försöker hotellet komma tillbaka och den öppna, stora foajén dekoreras med körsbärsbl­ommor i tyg inför körsbärstr­ädens blomning som brukar få turister att vallfärda till Washington. Den gigantiska amerikansk­a flaggan hänger kvar från Trumptiden men tv-kanalen CNN har gjort Trumplojal­a Fox sällskap på tv-skärmarna i lobbyn.

Donald Trump har byggt hela sin karriär på att han är en skicklig affärsman. Det guldglittr­ande Trump Tower på Femte Avenyn i New York är fortfarand­e symbolen för hans framgångar. Men även tornet kan, om det går illa, komma att utmätas.

Text: Britt-marie Mattsson

 ?? BILD: STEVE HELBER ?? Donald Trump talar vid ett kampanjmöt­e i Richmond 2 mars.
BILD: STEVE HELBER Donald Trump talar vid ett kampanjmöt­e i Richmond 2 mars.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden