Hallandsposten

Panelen utser den bästa deodorante­n

- Lena Strömberg lena.stromberg@gp.se Gabriella Mohoff gabriella.mohoff@gp.se

Deodorante­n du använder är kanske inte din allra största investerin­g, men det är ack så viktigt att den fungerar bra om du vill känna dig fräsch hela dagen. Vi har låtit konsumentp­anelen testa åtta olika antiperspi­ranter för att hjälpa till att hitta bästa valet utan att tömma plånboken helt.

När man väljer deodorant eller antiperspi­rant blir det ofta att man köper den man brukar, den där som funkade bra när man råkade testa och sedan håller man sig till den. Man kanske inte är så sugen på att testa andra, med risk för att de inte håller måttet och att man därför svettas mer än vanligt, eller kanske börja lukta.

Som tur är har vår konsumentp­anel ställt upp och gjort jobbet åt dig. Under åtta veckor testade åtta kvinnor åtta olika antiperspi­ranter i roll on-form.

– Jag involverad­e hela jobbet: ”Säg till om jag luktar svett”, sa jag till mina kollegor, berättar Ingrid Ploghed när panelen återsamlas för att sammanstäl­la resultatet av testet.

För Camilla Andersson blev testet lite av en aha-upplevelse.

– Alla produktern­a i testet var bättre än den jag brukar använda, säger hon.

Men det fanns toppar och dalar, enligt panelen. Till exempel var det ingen som gillade Niveas glasflaska, bland annat av det skälet att den kan göra sönder till exempel handfatet om man råkar tappa den, men också för att glasflaska­n gör att deon är opraktisk att ha i necessären vid en resa. Nivea var den enda produkten som landade på två fyrar och blev därmed sämst i testet, men ändå godkänd.

När det gällde Isabella Löwengrips ”Count on me” fick den också en del kritik för förpacknin­gen.

– Rullen är väldigt liten och den

fastnade nästan i huden. Om jag hade haft hår under armarna tror jag att det hade fastnat i den, säger Louise Junkers, som ändå gillade produkten.

– Det var lite som att ta på sig en parfym, den luktade väldigt mycket, säger hon.

Ingen av de testade produktern­a fick sämre betyg än två fyrar, alltså godkänt. Överlag var panelmedle­mmarna överraskad­e över att alla produkter var så pass bra som de var.

– Jag vill helst ha en som luktar lite svagt. Jag har använt Palmolive innan för att den är billig, men då tycker jag att jag luktar svett. Jag kommer aldrig att köpa den igen, sa Camilla Andersson, som hade LDB Vitalizing Sweet Pea som sin favorit i testet.

Just LDB var en av de fyra produkter som klarade sig bäst i testet. Hela fyra stycken antiperspi­ranter hamnade

på fyra fyrar: De två dyraste Clarins Roll-on deodorant och Biotherm Deo pure, och de två billigaste, redan nämnda LDB Vitalizing Sweet Pea, och Dove invisible dry. Det gör att testet inte får någon självklar vinnare.

Sammanfatt­ningsvis kan man alltså konstatera att priset inte är avgörande för hur bra en antiperspi­rant fungerar. Åtminstone inte enligt vår konsumentp­anel.

Inom respektive betyg står produktern­a i bokstavsor­dning.

 ?? ?? Åtta olika antiperspi­ranter testades av vår panel.
Åtta olika antiperspi­ranter testades av vår panel.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? BILD: MARIA STEEN ??
BILD: MARIA STEEN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden