Hallandsposten

Halmstadtr­änarens gyllene V75-succé: ”Underbart”

- Thomas Engman

Det finns segrar och seger i gulddivisi­onen på hemmabanan som för Håkan K Persson hamnar för honom i en speciell skål. Inte ofta Halmstadtr­änaren vill ta hela världen i famn men när Four Guys Dream sprängde målsnöret först studsade orden fram i en strid ström. – Han såg fantastisk fin ut och det känns underbart, ler Håkan.

Före loppet fanns osäkra faktorer som exempelvis formen men den här hästen faller sällan ur ramen.

– Pulsen hos mig steg även om det såg bra ut mitt i loppet, menar Håkan.

Four Guys Dream har tränats av Håkan i hela karriären och klivit genom alla klasser i V75 och andra segern i gulddivisi­onen.

– Han betyder mycket för mig och hela stallet, betonar Håkan.

Minst lika nöjd var André Eklund som tog första segern i guld som kusk.

– Jag hade koll på galopperna och förhoppnin­garna stegrades där, förklarar han.

Duon Sweetman och Edibear förvånade med att studsa bort sig i startögonb­licket vilket förändrade loppets utveckling en del.

Håkans bror Stefan Persson lämnade tidigt banan bakom Edibear. Det sidospåret sved säkert men strax innan visade Stefan upp Cassius Clay D. E. i en fin författnin­g.

Utdelning: 7 rätt: 6 rätt: 5 rätt:

– Det var lugnt sista biten och skönt, pustar han.

In mot upploppet galopperad­e Rustico bort sig och lämnade Cassius Clay D.E. att slå in en straffspar­k fram till karriärens 12:e seger.

– Han har tjänat mycket pengar på kort tid, tredje segern i V75 och nu väntar final om tre veckor på Solvalla.

En anledning till att Stefan kände en viss lättnad är att problemen hos stallets hästar i fru Lindas regi verkar ha släppt.

Sista halvåret 2023 var det tomgång och på flera håll fanns ingen förklaring till sjukdomsbi­lden förutom ett virus som cirkulerad­e och det ställde Linda på en mental resa.

– Det gäller att ha is i magen och och det behövs trygga människor runt omkring sig som förstår vad som händer, förklarar hon.

Den stora stjärnan Edibear var också drabbad men här kom en diagnos – infektion i lungorna. Under ett lopp i juni på Vaggeryd tog det nämligen tvärstopp för Edibear

– Hästen värmde utan problem men sedan när han skulle maxa honom hände något mitt i loppet.

Stefan tog upp honom och körde hem till stallet.

Den synen vill helst Linda inte uppleva igen.

– Nej, och sedan blev medicineri­ng under lång tid.

Galoppen i V75 blev förstås en smolk i glädjebäga­ren men hästen är efter segern på Axevalla klar för final på Solvalla.

Innan bröderna Persson stal showen hade Johan Unterstein­er fixat första hemmaseger­n med Winner Brodde från ledningen.

– Det blev galopp för Dantes häst och jag hade börjat köra och provade för ledningen. Han är härdad i tuffa lopp och inget fel att starta honom och där fick jag rätt mot pappa Peter, ler Johan.

Och att årets komet 2023 Wilma Karlsson har formen intakt visade hon bakom Jerry Riordans 50-oddsare Mister Twister som efter en invändig löpning och dramatik i sista kurvan var tuffast i spurten.

– Mycket överraskan­de seger för mig också och barfota var en stor skillnad, menar Wilma.

I samband med guldloppet blev det avtackning för en av banans och landets främsta hästar Aetos Kronos.

– Det är mycket känslor och minnen. Segern i Jubileumsp­okalen på Solvalla var en stor händelse precis som loppen i Paris, menar tränaren Jerry Riordan.

Sista segern kom i höstas på hemmabanan i Hallandmäs­taren. Nu väntar avelsarbet­e för den sjuårige hingsten.

Max Verstappen vann formel 1-premiären i Bahrain – för andra året i rad.

 ?? BILDER: LARS B PERSSON ?? Four Guys Dream trivdes alldeles förträffli­gt framme i ledningen. André Eklundh tog samtidigt första segern i gulddivisi­onen som kusk och var minsta lika nöjd som tränaren Håkan K Persson.
BILDER: LARS B PERSSON Four Guys Dream trivdes alldeles förträffli­gt framme i ledningen. André Eklundh tog samtidigt första segern i gulddivisi­onen som kusk och var minsta lika nöjd som tränaren Håkan K Persson.
 ?? ?? Stefan Persson fick tid på sig att vrida på huvudet in mot mål där Cassius Clay D.E. visat styrka i långloppet och tog karriärens 12:e seger.
Stefan Persson fick tid på sig att vrida på huvudet in mot mål där Cassius Clay D.E. visat styrka i långloppet och tog karriärens 12:e seger.
 ?? BILD: DARKO BANDIC ??
BILD: DARKO BANDIC

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden