Hallandsposten

Bäste hallänning­en på 14 år – mer lera än snö bredvid

- Carl Fredrik Johansson cfj@hallandspo­sten.se 010-471 51 31

Blötan och leran kring starten påminde om en rockfestiv­al. Men Andreas Lundh, 35, lät sig inte hejdas av de besvärliga yttre förhålland­ena utan blev förste halländske mannen på 14 år att ta sig in bland de 200 bästa i Vasaloppet. – Skidorna gick inte alls på andra halvan så med tanke på det så får jag vara väldigt nöjd, säger han.

Det 100:e Vasaloppet genomförde­s i regn och mildväder. Bilder från startområd­et i Sälen visade hur åkare fick skydda pjäxorna med plastplåsa­r när de klafsade genom leran på väg fram till snöstränge­n.

Andreas Lundh från Halmstads Skidklubb var bäste halländske man i Vasaloppet i fjol på 239:e plats. Nu höjde han sig ytterligar­e och nådde målet i Mora som 193:a efter fyra timmar och 45 minuter i spåret.

– Målet var topp 200. För en gångs skull så lyckades man med den målsättnin­g man hade satt upp. Det känns bra, säger han.

Senast en halländsk herre var bland de 200 bästa i Vasaloppet var 2010 då Marcus Thormé från OK Lindéna skidade in som 198:a.

För Andreas Lundh var framför allt andra halvan av loppet jobbig då skidorna inte bet lika bra som i början.

Vad var det som inte funkade?

– Jag vet inte, men helt plötsligt så hade jag väldigt svårt att hänga med de andra. Efter Evertsberg går det väldigt mycket utför och där gick det inte att åka med dem som jag hade åkt med innan. Då fick jag slita väldigt mycket på alla de platta delarna för att försöka ta igen det man tappade utför hela tiden så det blev väldigt strängt.

Hur påverkades du av regnet och blötan?

– Jag måste säga att där jag åkte så var det nästan över förväntan ändå. Spåren var ganska bra. Men jag kan tänka mig att det blir väldigt, väldigt mycket sämre för dem som håller på och åker nu.

Årets vasalopp var det första sedan den miljöfarli­ga fluorvalla­n förbjöds. Andreas Lundh uttryckte på förhand farhågor för att åkare skulle fuska med det förbjudna glidmedlet – som uppges fungera extra bra just i blöt och smutsig snö. Efteråt säger han:

– Jag blev faktiskt fluortesta­d innan loppet och det gick bra, men jag har ingen aning om det är folk som har åkt fast nu efter. Jag tror inte att det var ett jätteprobl­em där jag befann mig i loppet. Däremot var det väldigt stora skillnader på hur folks skidor gick den här gången, enorma skillnader.

Bästa kvinnliga halländska åkare var Annie Turesson, Umara SC, på 232:a plats. Hennes tid: 7.34.50.

 ?? BILD: JONAS PAULSSON/PETZL NORDIC ?? Andreas Lundh från Halmstads Skidklubb åkte in som 193:e man i Vasaloppet, vilket var första gången en halländske herre tog sig under 200-strecket sedan 2010.
BILD: JONAS PAULSSON/PETZL NORDIC Andreas Lundh från Halmstads Skidklubb åkte in som 193:e man i Vasaloppet, vilket var första gången en halländske herre tog sig under 200-strecket sedan 2010.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden