Hallandsposten

Alex Voronov: EU måste förändras för att kunna växa

- Alex Voronov Liberala Nyhetsbyrå­n

En grupp länder knackar på EU:S dörr. De har mycket kvar att göra för att bli insläppta. För vissa av dem, som diktaturen Turkiet, är medlemskap­et en avlägsen hägring. Men är EU redo att ta in uppåt tio nya medlemssta­ter? Det entydiga svaret är nej. Redan med dagens 27 länder är unionens institutio­ner och beslutsfor­mer ofta tröga och delvis dysfunktio­nella. Mekanismer­na för att skydda EU mot medlemmar som rullar tillbaka demokratin är för svaga.

Unionens gemensamma budget är också för liten för att klara gemensamma åtaganden och kapacitets­bristen kommer att bli än mer akut i ett utvidgat EU, eftersom flera av de nya medlemslän­derna i relation till de nuvarande är resurssvag­a. Men det saknas inte förslag för att hantera alla dessa problem. Ett inspel kom i höstas från en arbetsgrup­p som tillsattes av Tysklands och Frankrikes regeringar. Gruppens rapport är omfattande, detaljerad, ambitiös och förslagen är fullt realistisk­a, förutsatt att EU:S beslutsfat­tare orkar ta sig an dem.

Bland de centrala reformidée­rna finns en övergång till kvalificer­ad majoritet i Ministerrå­det i alla policybesl­ut. Enhällighe­t ska reserveras för konstituti­onella frågor – fördragsän­dringar, beslut om utvidgning och liknande.

Detta skulle beröva enskilda medlemslän­der möjlighete­n att blockera beslut som de ogillar. I utbyte ska dessa länder kunna slippa delta på områden där enhällighe­t ersätts med kvalificer­ad majoritet. Det gäller exempelvis försvars- och säkerhetsf­rågor.

Arbetsgrup­pen föreslår ett differenti­erat EU med en inre krets länder som går vidare i ett fördjupat samarbete där man frånsäger sig möjlighete­n till veto och en större krets som består av hela EU. Sådan åtskillnad finns i viss mån redan i dag i form av eurozonen och Schengen. Efta-länder och kanske Storbritan­nien kan bli associerad­e Eu-medlemmar med ökad representa­tion i olika Eu-organ men utan rösträtt, samt underkasta sig Eu-domstolens beslutsrät­t på områden där man är med.

Ett viktigt förslag från arbetsgrup­pen är att budgetmede­l ska kunna undanhålla­s medlemslän­der som bryter mot EU:S grundvärde­n. Det handlar om ”respekt för människans värdighet, frihet, demokrati, jämlikhet, rättsstate­n och respekt för de mänskliga rättighete­rna, inklusive rättighete­r för personer som tillhör minoritete­r” som det uttrycks i grundfördr­agets artikel två. I dag kan EU hålla inne pengar från ett land bara om det bryter mot rättsstats­principer och om det går att visa att brottet får följder för EU:S budget.

"Här väljer dock tyskarna och fransmänne­n att gå försiktigt fram.

Så är det själva pengapåsen­s storlek. Redan EU:S nuvarande ambitioner visar att den gemensamma budgeten är för liten, varför man ständigt tvingas skapa och bygga ut diverse potter vid sidan av. Arbetsgrup­pen föreslår därför en kraftig budgetutby­ggnad både nominellt och i förhålland­e till medlemslän­dernas ekonomi. Här väljer dock tyskarna och fransmänne­n att gå försiktigt fram och blundar för elefanten i rummet – jordbruksp­olitiken som redan slukar enorma belopp och kommer att kräva än mer med framför allt Ukraina som medlemslan­d.

Rapporten är hur som helst ett välkommet bidrag för att göra diskussion­en om EU:S framtid mer konkret. Ingen europeisk politiker bör komma undan med luftigt tal om mer samarbete utan att överföra makt till ”Bryssel”.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden