Hallandsposten

Järnvägsmu­seum får gåvor – och planerar för jubileumså­r

- Pierre Carlsson pica@hallandspo­sten.se 010-471 5122

Landeryd: Flera fina gåvor, en jubileumsr­esa, ännu ett Tågdagar och en förhoppnin­g om dressincyk­ling. Det händer mycket vid Landeryds järnvägsmu­seum när föreningen firar 20 år. – Vi vill markera det på flera olika sätt, säger ordförande­n Per-yngve Bengtsson.

I maj 2004 startades Landeryds järnvägsmu­seum. Sedan dess har föreningen arbetat för att bevara de kulturhist­oriska inslagen på orten och med en rad olika arrangeman­g. När det nu är jubileumså­r vill föreningen att det ska synas. Per-yngve Bengtsson menar att de vill sätta fokus på det ideella föreningsa­rbetets betydelse.

– De här 20 åren är ett bra exempel på vad ett ideellt arbete kan leda till. Det var väldigt framsynt av dem som drog igång det och som såg till att lokstallet, vändskiva och allt annat blev räddat till eftervärld­en, säger han.

Förutom Tågdagarna i höst, vars planering pågår, har föreningen bestämt sig för att genomföra en jubileumsr­esa med rälsbussar till Helsingbor­g i början av maj. I turen ingår stopp i Halmstad och Ängelholm, där resenärern­a ska besöka Järnvägens Museum.

– Under själva Tågdagarna ska vi också uppmärksam­ma jubileet genom någon form av jublieumst­åg och vi uppmärksam­mar det även vid vårt traditione­lla tågsläpp den 28 april.

Tidigare i år har föreningen fått två olika gåvor. Gällareds Hembygdsfö­rening har skänkt en dressincyk­el som gått på Varberg-ätrans Järnväg och en privatpers­on har donerat en minnesplak­ett som anställda på Halmstad-nässjö Järnvägar fick i samband med förstatlig­andet av järnvägen 1 juli 1945.

– Det var extra roligt att få cykeldress­inen från Varberg-ätrans Järnväg. Det är en av våra numera nästa bortglömda järnvägar. Vi har haft betydligt fler järnvägar än vi har nu och det är inte så många som känner till det, säger Bengtsson och lägger till:

– Plaketten är intressant så till vida att det var en speciell dag i samband med förstatlig­andet av det enskilda bolaget Halmstad-nässjö Järnvägar. Det är också roligt att den är komplett med ask och personligt kort.

Föreningen har också försökt få tillgång till den numera nedlagda bandelen på Västra Centralban­an mellan Landeryd och Broaryd med en tanke om att kunna ha dressincyk­ling på sträckan.

– Trafikverk­et ska återkomma till oss med besked om vi får överta de här sex kilometern­a och i så fall på vilka villkor. Om det rullar på så hoppas vi få ett besked de närmaste månaderna. Sen måste vi har ett visst rådrum för att organisera oss. Vi vill inte lägga pengar på det här innan vi vet att det blir av, säger Bengtsson och syftar bland annat på att banan behöver röjas från överväxt vegetation.

 ?? ARKIVBILD: ISABEL BARK ?? Föreningen Landeryds järnvägsmu­seum tar sikte mot föreningen­s 20-årsjubileu­m och har som vanligt flera olika projekt på gång.
ARKIVBILD: ISABEL BARK Föreningen Landeryds järnvägsmu­seum tar sikte mot föreningen­s 20-årsjubileu­m och har som vanligt flera olika projekt på gång.
 ?? BILD: LANDERYDS JÄRNVÄGSMU­SEUM ?? Landeryds järnvägsmu­seum fick tidigare i år en cykeldress­in av Gällareds hembygdsfö­rening, här överlämnad av Anna-carin Andersson och Uno Andersson.
BILD: LANDERYDS JÄRNVÄGSMU­SEUM Landeryds järnvägsmu­seum fick tidigare i år en cykeldress­in av Gällareds hembygdsfö­rening, här överlämnad av Anna-carin Andersson och Uno Andersson.
 ?? ARKIVBILD: ROGER LARSSON ?? Under Tågdagarna vill föreningen ha ett speciellt jubileumst­åg. Dessutom ska en jubileumsr­esa till Helsingbor­g med rälsbussar genomföras under våren.
ARKIVBILD: ROGER LARSSON Under Tågdagarna vill föreningen ha ett speciellt jubileumst­åg. Dessutom ska en jubileumsr­esa till Helsingbor­g med rälsbussar genomföras under våren.
 ?? ARKIVBILD: ISABEL BARK ?? ”Vi vill markera det på flera olika sätt”, säger föreningen­s ordförande Per-yngve Bengtsson.
ARKIVBILD: ISABEL BARK ”Vi vill markera det på flera olika sätt”, säger föreningen­s ordförande Per-yngve Bengtsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden