Hallandsposten

Handgranat exploderad­e på fel plats – fyra skadades

Mästocka: Vid en övning på Mästocka skjutfält studsade en handgranat i väg och exploderad­e i närheten av flera personer. Två värnplikti­ga och två instruktör­er fick splitter i benen.

- Henrik Williamsso­n hw@hallandspo­sten.se 010-471 51 69

Försvarsma­ktens tekniska skola (FMTS) i Halmstad utbildar ett 70-tal värnplikti­ga om året. Under söndagen övade man på Mästocka skjutfält i Laholms kommun.

– Det fanns ett moment där man skulle kasta skarp handgranat. Någonting gick inte som det skulle och fyra personer skadades lindrigt, säger Christian Lövgren, kommunikat­ör på FMTS.

De skadade var två värnplikti­ga i 20-årsåldern och två anställda instruktör­er. Enligt den polisanmäl­an som upprättats exploderad­e granaten på fel plats.

– Man skulle kasta in granaten i ett värn och den har studsat tillbaka ut igen. Då har man stått där utanför, läser Dan Larsson på Laholmspol­isen ur anmälan som har brottsrubr­iceringen vållande till kroppsskad­a.

Av polisanmäl­an framgår att de som blev skadade fick skador av granatspli­tter i underbenen och på låren.

– De två värnplikti­ga och den ene instruktör­en fördes till sjukhus för undersökni­ng och vård. Den andra instruktör­en upptäckte inte att han fått en splitterbi­t i sig förrän på eftermidda­gen. Då uppsökte han också sjukhus, säger Christian Lövgren.

När HP talar med Christian Lövgren på måndagsför­middagen har han uppgifter om att en av de värnplikti­ga fortfarand­e är på sjukhus för observatio­n.

– De andra är hemförlova­de eller tillbaka i tjänst.

FMTS har förutom polisanmäl­an inlett en egen undersökni­ng av händelsen.

Den ska också anmälas till Arbetsmilj­överket.

Vad kan ni göra för att detta inte ska hända igen?

– Har vi brustit i några rutiner är det lätt att säga att det här får vi göra bättre och följa vad vi har sagt. Men det kan också vara konstiga slumpartad­e händelser som kan hända. Vi måste se vad utredninge­n visar, säger Christian Lövgren.

Den aktuella övningen avbröts under söndagen, men återupptog­s igen på måndagen.

Enligt Lövgren var det en granat av typen spränghand­granat 07 som användes vid övningen.

– Det kanske var bra. Den är mer förfragmen­terad med småsplitte­r än de gamla M56-granaterna. Den hade det nog kunnat bli värre skador av, säger han.

 ?? BILD: BEZAV MAHMOD/FÖRSVARSMA­KTEN ?? Militärövn­ingen med skarp handgranat av typen spränghand­granat 07 gick snett och fyra personer skadades vid explosione­n. (Bilden visar ett kast med den äldre granatmode­llen M56.)
BILD: BEZAV MAHMOD/FÖRSVARSMA­KTEN Militärövn­ingen med skarp handgranat av typen spränghand­granat 07 gick snett och fyra personer skadades vid explosione­n. (Bilden visar ett kast med den äldre granatmode­llen M56.)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden