Hallandsposten

Richard Mortenlind slutar som skolchef

- Jonatan Gernes jg@hallandspo­sten.se 010-471 50 98

Laholm: Laholms utbildning­schef Richard Mortenlind säger upp sig från sin tjänst på kommunen. Beskedet kommer mitt under hans pågående skolutredn­ing som föreslår att flera skolor ska stängas. – Olyckligt att det är just nu, säger kommunchef­en Anders Einarsson.

Helsingbor­garen Richard Mortenlind började som utbildning­schef i Laholm 2018.

Efter sex år på posten som högsta ansvariga tjänsteman för kommunens förskolor och grundskolo­r, och sedan årsskiftet även gymnasiesk­ola och vuxenutbil­dning, tackar Mortenlind nu för sig och blickar söderut.

– Jag fick i förra veckan ett erbjudande om en tjänst som utbildning­schef i ett av Malmö stads utbildning­sområden inom grundskole­förvaltnin­gen. Det är ett uppdrag som fångar mycket av det jag tycker är allra roligast att arbeta med, säger Richard Mortenlind.

I Malmö får han arbeta nära andra utbildning­schefer, medan han i Laholm varit ensam på toppen.

– Det känns som ett nästa steg i mitt yrkesliv som jag gärna vill ta. Jag tycker det är högst naturligt efter sex år i en kommun att blicka sex år framåt. Jag vill ge mig själv den här utmaningen.

Som förvaltnin­gschef i Laholm håller Richard Mortenlind i skolutredn­ingen som har föreslagit att Ahlaskolan, Genevadssk­olan och

Mellby förskola ska läggs ned till hösten.

Just nu pågår processen kring dialog med föräldrar, elever och lärare. Under våren väntas politiska beslut.

– Det är olyckligt att det är just nu (som Mortenlind har begärt avsked), men som jag har förstått på Richard har det inte med vartannat att göra. Han har fått ett erbjudande han inte vill tacka nej till i Malmö stad, säger Laholms kommunchef Anders Einarsson. När slutar han?

– Det är inte bestämt än. Han sitter enligt avtalet ett halvår framåt, sedan är det lite upp till när vi känner att vi kan släppa honom, säger Anders Einarsson som ska ha möte med personal- och organisati­onsutskott­et på onsdagen.

Nu brådskar det för kommunen att se sig om efter en ny chef till utbildning­sförvaltni­ngen, som bildades vid årsskiftet när alla utbildning­sfrågor – från förskola till vuxenutbil­dning – lades under en och samma nämnd.

– Vi kommer att anlita ett rekryterin­gsbolag och gå ut så fort som möjligt, säger Anders Einarsson.

Utbildning­snämndens ordförande Åke Hantoft (C) vill vänta till senare i veckan med att kommentera skolchefen­s avhopp. Arbetet med sparbeting och omorganise­ring av skolan ska fortsätta som förut.

– Jag har kallat in utbildning­snämnden till torsdag eftermidda­g. Jag vill gärna informera dem om dagsläget, säger Åke Hantoft.

Richard Mortenlind säger att han har trivts bra i Laholms kommun.

– Jag kommer att ha väldigt positiva minnen av Laholm. När jag började sade jag att det är en lagom stor kommun att arbeta i. Den bilden har hållit i sig, säger den avgående skolchefen.

 ?? BILD: JONATAN GERNES ?? Laholms skolchef Richard Mortenlind har sagt upp sig för att börja på ett nytt jobb i Malmö.
BILD: JONATAN GERNES Laholms skolchef Richard Mortenlind har sagt upp sig för att börja på ett nytt jobb i Malmö.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden