Hallandsposten

Fakhri Abu Diabs familjehem revs av israelisk bulldozer

I skuggan av kriget i Gaza planerar Israel att bygga ännu fler judiska bosättning­ar på Västbanken. Samtidigt har rivningar av palestinsk­a hus ökat. – Allt blev nattsvart dagen då de rev mitt familjehem, säger den palestinsk­a aktivisten Fakhri Abu Diab.

- Cornelia Mikaelsson TT

I ruinerna av det som en gång varit ett hem står Abu Diab och berättar om dagen då en israelisk bulldozer körde in på hans tomt i östra Jerusalem.

– Jag har bott här sedan jag föddes och såg fram emot att se mina barnbarn växa upp här. Alla mina barndomsmi­nnen fanns här. Nu är allt borta, säger han till TT:S utsända.

Från ett hav av krossade tegelstena­r stiger ett moln av damm som gör luften tung att andas. Men det värsta, understryk­er Abu Diab, är att han har förlorat hoppet om en palestinsk stat med östra Jerusalem som huvudstad.

– Förut såg jag ett ljus i slutet av en mörk tunnel. Nu när jag försöker hitta det ljuset ser jag bara en israelisk bulldozer som kommer närmare och närmare.

Efter Israels ockupation av Västbanken 1967 måste palestinie­r ha ett tillstånd för att bygga hus på mark de redan äger.

Tillstånde­n är dock ytterst sällsynta, vilket har lett till att många palestinie­r byggt utan ett godkännand­e från israeliska myndighete­r.

Enligt den israeliska tidningen Haaretz har antalet rivningar av palestinsk­a hus i östra Jerusalem ökat sedan kriget mellan Israel och Hamas bröt ut i oktober. Samtidigt planerar Israel att bygga nya judiska bosättning­ar i östra Jerusalem och på övriga Västbanken. Abu Diab tror inte att sammanträf­fandet är en slump.

– Det är en signal om att inga palestinie­r kan känna sig trygga. Alla är rädda för att vara näst på tur.

Ovanför ruinerna av Abu Diabs hus ligger en judisk bosättning. Från ett av husen reser sig en israelisk flagga. Ett fåtal bosättare passerar på gatan utanför, men ingen vill stanna för en intervju med TT.

– Jag pratar inte med journalist­er, säger en kvinna.

Längre norrut ligger bosättning­en ”French Hill” som byggdes i efterdynin­garna av Israels ockupation av Västbanken. Här har den judiska bosättaren Tatiana bott sedan hon lämnade Ryssland på 90-talet.

– Jag tycker att det är bra att vi bygger fler bosättning­ar. Det är vår fulla rätt. Speciellt efter den 7 oktober. Ju fler bosättning­ar som byggs, desto tryggare kommer jag att känna mig. Vad tycker du om att palestinsk­a hus rivs?

– Om de inte har gjort något olagligt tycker jag att det är fel, men något måste de ju ha gjort, annars hade inte någon rivit deras hus.

 ?? BILDER: CORNELIA MIKAELSSON ?? Enligt AFP har Matthew Miller, talesperso­n för USA:S utrikesdep­artement, fördömt rivningen av familjen Abu Diabs hus, där tio personer bodde.
BILDER: CORNELIA MIKAELSSON Enligt AFP har Matthew Miller, talesperso­n för USA:S utrikesdep­artement, fördömt rivningen av familjen Abu Diabs hus, där tio personer bodde.
 ?? ?? Israeliska myndighete­r rev Fakhri Abu Diabs familjehem i området Silwan i östra Jerusalem den 14 februari.
Israeliska myndighete­r rev Fakhri Abu Diabs familjehem i området Silwan i östra Jerusalem den 14 februari.
 ?? ?? Tatiana flyttade från Ryssland till östra Jerusalem på 1990-talet på grund av ekonomiska skäl.
Tatiana flyttade från Ryssland till östra Jerusalem på 1990-talet på grund av ekonomiska skäl.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden