Hallandsposten

Gott om äventyr och utmaningar är Gabi Ermlichs grej

- Dalila Dorai

Det var ingen ålderskris som fick Gabi Ermlich att spontant gå och tatuera sig i januari. I stället vill hon fira livet hon befinner sig i. – Jag har aldrig mått så här bra, säger 69-åringen från Halmstad som älskar äventyr, utmaningar och att testa nya saker. Resorna blir många och med sig har hon numera alltid två väldigt små medresenär­er.

När vi ska boka tid för träff har Gabi inte sin almanacka tillgängli­g. Den glömde hon på ett plan när hon satt och pratade med en medresenär. Nu hittar vi trots allt ett datum för att ses, men kanske är historien signifikan­t för Gabi. Hon älskar att resa och att möta nya människor. På sina resor och upptäcktsf­ärder har hon med sig Teddy och Tony, två små nallar.

– Mina vänner suckar och säger ’ska du ha med nallarna nu igen?’. Då svarar jag att det gör alltid någon glad. Man får kontakt med folk, man får ett leende, säger Gabi som nyligen var i Indien för första gången.

Den resan talar hon sig varm om och berättar hur nallarna, som också har Instagramk­ontot @teddypavif­t, liksom öppnar dörrar.

– Det var inte första gången jag haft med mina kompisar på resan, men det var väldigt speciellt.

Hon berättar om flera möten på olika platser, runt sevärdhete­r och på tåg, och hur hon blev inbjuden till ett bröllop. Där fick hon vara nära kvällens huvudperso­ner under festlighet­erna och sitta med bruden efteråt och få hennatatue­ring på händerna.

– Jag är glad över att jag fick uppleva detta, det kändes som ”once in a lifetime”. Det var en väldigt speciell upplevelse som hade varit otänkbar i Sverige.

Nu, några veckor efter resan, syns hennatatue­ringen bara lite blekt i handflatan. Men minnena bär hon med sig nära hjärtat. Snart är det dags för nya resor, närmast blir det skidor i Dolomitern­a i Italien. För är det något som den tidigare idrottslär­aren fortfarand­e är förtjust i så är det sport. Hon

tränar crossfit fyra gånger i veckan, en annan favorit är skidor, liksom dykning.

–Jag började med dykning när jag var 48 år och bestämde mig för att jag skulle göra min första dykresa vid 50.

Så blev det också, och Egypten är ofta destinatio­n för resorna som hon fortsatt göra. Förutom en väninna är Teddy och Tony förstås med. De har till och med dykutrustn­ing – av garn ska tilläggas.

– Jag har alltid jobbat med händerna, berättar Gabi som förutom konst ägnar sig åt handarbete som virkning.

Så har nallarna fått outfits som passar resmålen. Inför Indienresa­n kom hon på i sista stund att de behövde något i indiska flaggans färger. Kvällen innan virkade hon halsduk och mössor och innan tåget gick på morgonen hann hon precis fästa tråden.

Att Gabi har gott om fart och energi går inte att ta miste på, liksom att hon verkligen vill lyfta livet här och nu.

– Förra året var ett ganska tufft år, vänner och bekanta har gått bort rätt hastigt och en annan vän har fått flytta till ett demensboen­de.

– Man får en tankeställ­are. Gör det du vill och gör det nu. Strunta i om det inte är kutym för din ålder. Man har bara ett liv och det är lika bra att göra det så bra som möjligt. Jag vill inte skjuta upp eller stagnera. En vacker dag sitter man på ett hem, det kan gå över en natt. Och kan jag glädja någon så tycker jag att det är helt underbart.

Vad Gabi har för tatuering på armen? Jo, det blev ”yolo” (kort för ”you only live once”). En devis Gabi lever

upp till, men inte kände till.

– Jag fick en kommentar av mitt barnbarn: ”Du är yolo”. Jag frågade vad det var och fick svaret ”Du lever livet. Du gör vad du vill, du är cool, du dyker med hajar”. Så jag tatuerade in yolo som en påminnelse.

” Gör det du vill och gör det nu. Strunta i om det inte är kutym för din ålder. Man har bara ett liv och det är lika bra att göra det så bra som möjligt. Jag vill inte skjuta upp eller stagnera. En vacker dag sitter man på ett hem, det kan gå över en natt.

 ?? ?? Gabi Ermlich gillar att resa och att testa nya saker inom till exempel sport och konst. På sina resor har hon numera med sig de små nallarna Teddy och Tony. ”Man får kontakt med folk, man får ett leende”, säger Gabi.
Gabi Ermlich gillar att resa och att testa nya saker inom till exempel sport och konst. På sina resor har hon numera med sig de små nallarna Teddy och Tony. ”Man får kontakt med folk, man får ett leende”, säger Gabi.
 ?? BILD: ROGER LARSSON ??
BILD: ROGER LARSSON
 ?? ??
 ?? ??
 ?? BILDER: PRIVAT ?? Gabi Ermlich har varit med om mycket och träffat många på sina resor, inte minst tack vare nallarna Teddy och Tony, som hjälper till att ”öppna dörrar”.
BILDER: PRIVAT Gabi Ermlich har varit med om mycket och träffat många på sina resor, inte minst tack vare nallarna Teddy och Tony, som hjälper till att ”öppna dörrar”.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Gabi Ermlich tatuerade sig förra året och valde en devis som barnbarnet tyckte passade in på henne.
Gabi Ermlich tatuerade sig förra året och valde en devis som barnbarnet tyckte passade in på henne.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden