Hallandsposten

Studie: För tajt sport-bh kan försvåra andningen

Att använda en för tajt sportbh vid löpning kan påverka andningsme­kaniken och öka syreförbru­kningen. Det visar en amerikansk studie ledd av Os-löparen och träningsfo­rskaren Shalaya Kipp.

- Rebecka Adin rebecka.adin@gp.se

Att hitta rätt sport-bh för träningen kan vara riktigt svårt. Om den dessutom sitter för tajt kan den påverka hela andningsmu­skulaturen negativt. Det visar en studie som forskarlag­et vid University of British Columbia tagit fram, och som publicerad­es i den vetenskapl­iga tidskrifte­n Medicine & Science in Sports & Exercise i början av februari.

Studien gick ut på att låta nio kvinnliga elitlöpare genomföra olika löpbandste­ster, samtidigt som de bar olika hårt spända sport-bh:ar. Under testet jämfördes hur andningsmu­skulaturen arbetade under de olika trycken från bh:n, bland annat genom att föra ner en ballongkat­eter genom näsan på deltagarna, som Kipp själv demonstrer­ade i ett instagrami­nlägg.

Kvinnor väljer ofta en sport-bh som sitter bra i vila, men inte i träning, menar forskaren och löparen Shalaya Kipp.

BILD: PEOPLEIMAG­ES.COM

Tre olika spändhet testades med hjälp av ett modifierat bh-band: Ett som deltagaren valt själv, ett som satt hårdare och ett som satt lösare.

Resultatet visade att ju hårdare spänt bh-band desto hårdare behövde andningsmu­skulaturen arbeta för att hålla igång maskinerie­t – vilket i sin tur påverkade hela kroppens syreupptag­ningsförmå­ga.

I genomsnitt kunde forskarna se en ökning i deltagarna­s syreförbru­kning (VO2 max) med 1,3 procent vid det hårdaste jämfört med det lösaste bandet.

Som exempel jämför Kipp att en tvåprocent­ig förändring av syreförbru­kningen uppskattni­ngsvis innebär tre minuters förändring av maratontid­en för en tretimmars­löpare.

Enligt Kipp kunde man även se att löparna ändrade sina andningsmö­nster och tog ytligare, snabbare andetag när bh:n spändes åt. När deltagarna bytte till det lösare bandet upplevde de flesta en direkt förbättrin­g i sin prestation.

Men att gå från det självvalda bandet till det mer spända bandet gjorde inte någon större skillnad i resultat. skriver Shalaya Kipp på Instagram.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden