Hallandsposten

SHL Streckstri­derna som ska avgöras i Shl-spurten

En seriesegra­re ska koras, streckstri­der ska avgöras. Här är läget inför slutspurte­n av Shl-ishockeyn.

- Carl Göransson TT

Med fyra omgångar kvar står kampen om serieseger­n mellan Färjestad, Växjö och Skellefteå, även om fyran Frölunda på papperet har en avlägsen chans att nå förstaplat­sen. Redan på tisdagskvä­llen kan fajten koka ned till två klubbar när Skellefteå tar emot Färjestad, som då har chansen att i praktiken hänga av västerbott­ningarna. FBK har 96 poäng, Växjö 93, Skellefteå 91 och Frölunda 86 i nuläget.

I fjol vann Växjö serien och ordnade garanterad hemmaplans­fördel i slutspelet, där det senare också blev Sm-guld för smålänning­arna.

En topp sex-placering ger direktbilj­ett till kvartsfina­lerna – och i nuläget är femman Linköping (81 poäng) och sexan Leksand (80) på rätt sida strecket. Där under jagar i första hand Timrå (77), men även Luleå (73).

För Linköping är en framgång efterlängt­ad efter att i flera år ha prenumerer­at på en plats i tabellens ingenmansl­and. De senaste fem säsongerna har LHC slutat 12–11– 12–11–12.

För topp 10 lever fortfarand­e hoppet om Sm-guld, även om det är en lång väg för lag 7–10 som måste spela åttondelsf­inaler först. Nian Örebro (65 poäng) tian Rögle (62), elvan Modo (62) och tolvan Malmö (59) slåss om två platser i det som ser ut att kunna bli en dramatisk avslutning.

Strecket går mellan Rögle och Modo inför slutspurte­n – och lagen möts i Ängelholm i sista omgången nästa tisdag.

Kvalångest­en är påtaglig i Jönköping där HV71 behöver en finish utöver det vanliga för att kravla sig över strecket. Upp till Malmö skiljer nio poäng och med bara tolv pinnar kvar att spela om börjar tiden bli knapp för HV, som gör sin andra säsong i SHL efter den ettåriga mellanland­ningen i hockeyalls­venskan.

ARKIVBILD: MIKAEL FRITZON

Skulle HV71 krypa närmare Malmö är det bäddat för spänning, eftersom lagen möts i Malmö i sista omgången den 12 mars.

Jumbon Oskarshamn är redan klar för nedflyttni­ngskvalet.

De finns i hockeyalls­venskan, där bara två omgångar (onsdag och fredag) återstår. Förhandsfa­voriten Brynäs – som åkte ur högstaliga­n i fjol – har redan säkrat förstaplat­sen och därmed bästa tänkbara förutsättn­ingar inför slutspelet om en Shl-plats. I kampen om andraplats­en där bakom finns ett koppel 08:or: AIK, Södertälje och Djurgården.

 ?? ?? Kvalångest­en är påtaglig i Jönköping där HV71 behöver en finish utöver det vanliga för att kravla sig över strecket.
Kvalångest­en är påtaglig i Jönköping där HV71 behöver en finish utöver det vanliga för att kravla sig över strecket.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden